UEFA odobrila: Žene od 2023. igraju svoju Ligu nacija

fss

Evropska fudbalska unija odobrila je pokretanje novog reprezentativnog takmičenja za žene koje će voditi i na Evropsko i na Svetsko prvenstvo. Fudbalerke će dobiti svoju Ligu nacija.

U želji da se transformišu takmičenja, Izvršni odbor UEAF u sredu je odobrio inicijativu za promenu sistema takmičenja u ženskom reprezentativnom fudbalu koji će na kraju voditi do kvalifikacija za Evropsko i Svetsko prvenstvo.

Promene su predložene na osnovu obimnih razgovora i saradnje nacionalnim savezima i na kraju je dobio preporuku UEFA komiteta za ženski fudbal.

Kada se počne sa novim formatom, on će predstavljati put za plasman na Euro 2025. Počeće u jesen 2023. godine, a takmičenje će biti kombinacija Lige nacija i evropskih kvalifikacija, uključivaće plasman u viši rang i ispadanje u niži, i dodatne plej-of mečeve za plasman na Evropsko prvenstvo.

Reprezentacije će biti podeljene u tri divizije, divizije će biti podeljene na grupe od po četiri ili tri reprezentacije i igraće se po sistemu Lige nacija – po dva meča svako sa svakim, kao domaćin i kao gost.

Na kraju Lige nacija, pobednici grupa iz prve divizije igraće finale koje će odlučiti pobednika Lige nacija. Svake četvrte godine, tri tima iz Evrope na ovaj način će se kvalifikovati za Olimpijske igre (pobednici grupa iz najjače divizije). Konačan plasman u Ligi nacija biće takođe i startne pozicije timovima za kvalifikacije.

Na kraju evropskih kvalifikacija, konačan renking će odlučivati o tome ko se direktno plasirao na Evropsko prvenstvo i Svetsko prvenstvo, a koji timovi će to moći da učine kroz plej-of.

Komentari

Vaš komentar