Moraju na mečeve ili gube mesto na univerzitetu?

Rusija 26. okt. 201712:49 > 12:51
Podeli:
Epsilon/Getty Images

Fudbalski klub Akmat iz Groznog je ove sezone u sredini ruske Premijer lige, ali je posećenost njihovih utakmica daleko ispod proseka. Čečenske vlasti zato su se odlučile na radikalan korak, pa će na mečevima biti malo više mlađeg sveta.

Studenti iz Groznog, umesto u čitaonicu moraće na utakmicu! To bi ukratko bila poruka  čečenskih vlasti koje pokušavaju na sve načine da popularizuju Fudbalski klub Akmat iz Groznog. Studentima je navodno zaprećeno da bi mogli da izgube mesto na univerzitetu ako ne budu dolazili na utakmice ovog kluba.

Neimenovani lokalni funkcioner je kazao da to što Akmat arena zvrji prazna na utakmicama pokazuje da lokalna zajednica nema poštovanja prema ruskom prvoligašu i da ga zapostavlja. Na utakmice Akmata nisu „pozvani“ samo studenti, već će na stadion morati ministri čečenske vlade, činovnici i ostali zaposleni u državnim firmama.

Stadion Akmat arena prima oko 30 hiljada gledalaca, pa će studenti i zaposleni imati zadatak da osvetlaju obraz Groznog već u ponedeljak kada bude gostovao Anži u okviru ruskog prvenstva.

Akmat je inače klub koji je u vlasništvu Republike Čečenije i do ove sezone zvao se Terek. Čečeni su na taj način želeli da odaju počast prvom predsedniku Akmatu Kadirovu koji je stradao 2004. godine u bombaškom napadu.

Posle 14 kola Akmat je na desetoj poziciji, a kod kuće su imali neke dobre rezultate poput remija sa prvoplasiranom Lokomotivom i pobede protiv Rubina.