FIFA ne želi da se bavi slučajem "rasizam u Spartaku"

Rusija 16. jan 201817:02 > 17:19
Podeli:
Epsilon, Getty Images Sport

U subotu je nevladina organizacija FARE prijavila fudbalski klub Spartak iz Moskve zbog rasizma, ali je tri dana kasnije iz FIFA stigao odgovoru u kome se Svetska fudbalska federacija ograđuje od ovog slučaja.

Spartak je na zvaničnom Tviter nalogu kluba postavio video sa treninga održanog na pripremama u Dubaiju na kome se vide brazilski igrači Luis Adrijano, Pedro Roša i Fernando, a problem za FARE je poruka uz video u kojoj piše:

„Pogledajte kako se čokolada topi na suncu“.

Sporni video je naknadno izbrisan, a kasnije se fudbaler Fernando oglasio porukom da u Spartaku nema rasizma. 

Na kraju se oglasila i FIFA, koja je osudila ovakav vid ponašanja, ali je „loptu prebacila“ u dvorište nacionalnih saveza. 

„FIFA osuđuje poruku koju je Spartak objavio na svom Tviter profilu. Kao što je mnogo puta rečeno, svaki vid diskriminacije na terenu ili van njega je neprihvatljiv i nema mesta u fudbalu. Što se tiče nadležnosti u ovom slučaju, ona je u rukama relevantnog nacionalnog tela. FIFA Savet je u maju 2017. godine naglasio da članice i sudije treba da budu spremni da primene striktna pravila u incidentima rasističke prirode“, stoji u saopštenju FIFA. 

Organizacija FARE prijavila je i Crvenu zvezdu nakon meča sa BATE Borisovim, a i pored toga što u zvaničnom izveštaju delegata nije bilo nikakve beleške o ispadima navijača, crveno-beli su po prijavi kažnjeni jednom utakmicom igranja bez publike i to će, ukoliko ne bude promene odluke po žalbi, biti duel sa CSKA.