Pogrebnjak kažnjen zbog komentara o tamnoputim igračima

Rusija 26. mar 201917:40 > 17:53
Podeli:
Ben Hoskins/Getty Images

Fudbaler Urala Pavel Pogrebnjak je pre nekoliko dana rekao da bi bilo smešno da tamnoputi igrači igraju u ruskom nacionalnom timu. Ovaj komentar nije prošao neopaženo čak ni u kabinetu ruskog predsednika Vladimira Putina.

Nekadašnji fudbaler Fulama i Redinga Pavel Pogrebnjak je poručio nedavno da nema mesta za tamnopute igrače u ruskoj reprezentaciji i njemu se ne dopada to što stranci dobijaju pasoše kako bi igrali za nacionalni tim. To je konkrentno slučaj sa Mauelom Fernandesom i Arijem.

Ne vidim poentu u ovome i ne razumem zašto je Ari dobio ruski pasoš. Smešno je kada tamnoputi igrač igra za rusku reprezentaciju. Mario Fernanders je vrhunski igrač, ali mi takođe imamo Igora Smolnikova na toj poziciji. Možemo mi i bez stranaca takođe„, rekao je Pogrebnjak

Mihail Fedotov koji radi u predsedničkoj kancelariji za ljudska prava poručio je da Pavelovi komentari mirišu na rasizam i da boja očiju ili kože nema veze sa time da li taj igrač treba da igra za Rusiju. Pogrebnjak je kasnije poručio da nije zapravo pričao o boji kože već samo o tome da za reprezentaciju treba da igraju samo igrači koji su rođeni i koji su odrasli u Rusiji. 

Iako je Pogrebnjak rekao da nije hteo nikoga da uvredi, dobio je novčanu kaznu od oko 3500 evra. Po pisanjima nekih ruskih medija ovaj napadač Urala iz Jekaterinburga je mogao da dobije i kaznu od 10 mečeva suspenzije zbog diskriminatornih poruka.