Amerikanci traže da se Rusi izbace iz Brazila?

Rusija 10. mar 20149:32
Podeli:

Politika nikada ne bi trebalo da se meča u sport. Čak i kada slušamo one floskule kako su političari neophodni sportu, samo u stvari čujemo opravdanja zbog čega ovaj ili onaj „pomaže“ određenom klubu ili reprezentaciji. Tako su dvojica američkih senatora dali sebi za pravo da traže od FIFA sankcije za fudbalsku reprezentaciju Rusije i njeno izbacivanje sa Svetskog prvenstva u Brazilu. Mi koji smo na ovim prostorima doživeli da uživo vidimo taj scenario 1992. godine kada su nam zabranili da se takmičimo na Evropskom prvenstvu u Švedskoj najbolje znamo koliko je to neumesno i kolika je to uvreda za samu igru.

Inače, povod za ovo obraćanje Međunarodnoj fudbalskoj federaciji od strane Marka Kirka i Dena Koatsa je navodno mešanja te zemlje u krizu u Ukrajini. Inače, da su i oni upoznati sa slučajem Jugoslavija 1992. vidi se iz toga što oni uporište za tu odluku vide u odluci da se Jugoslaviji zabrani učešće na EP u Švedskoj pre 22 godine, kao i sankcijama zbog kojih nismo učestvovali u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 1994.

– Budući da je Rusija na sličan način kao i Jugoslavija pokazala nepoštovanje prema temeljnim načelima FIFA i međunarodnog prava, nadamo se da ćete se složiti da ne zaslužuje čast organizovanje ili učestvovanja na SP-u“, stoji u pismu dvojice senatora.

(Foto: Beta/AP/Denis Tyrin)

Author: sportal.rs