WADA priznala da je hakovana!

Serie A 13. sep. 201619:19 > 19:20
Podeli:
WADA

Svetska antidoping agencija (WADA) priznala je da je njen sistem bio hakovan i da je ruski hakerski tim “Fancy Bears” došao u posed poverljivih dokumenata o sportistima.

  Ruska hakerska grupa je u utorak objavila dokumenta o poverljivim informacijama koji se tiču američkih teniserki Serene i Venus Vilijams, odnosno olimpijske šampionke u gimnastici Simon Bajls.

U dokumentima se navodi da je sestrama Vilijams dozvoljeno da koriste određene nedozvoljene supstance u terapeutske svrhe, kao i da je Bajlsova pala na doping testu tokom Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru.

Međutim, Svetska antidoping agencija nije potvrdila do kojih tačno dokumenata je došla hakerska grupa i osudila je njen napad.

“WADA osuđuje neprekidne hakerske napade koji se izvode u pokušaju da se potkopa kredibilitet globalnog antidoping sistema. Obavestili smo organe za sprovođenje zakona da su napadi potekli iz Rusije”, ističe se u saopštenju Svetske antidoping agencije.

U saopštenju se navodi i incident koji se desio početkom avgusta, kada je neimenovana osoba na ilegalan način došla u posed lozinke Julije Stepanove. Upravo Stepanova je otkrila sistemski doping u ruskoj atletici, što je kasnije dovelo do suspenzije kompletnog ruskog tima od strane Međunarodne atletske federacije, koja je i dalje na snazi.

Grupa “Fancy Bears” se javnosti predstavila u utorak i na svom zvaničnom sajtu je objavila da se zalaže za pošten i čist sport, kao da su dokumenta koja su objavljena tog dana samo prva u nizu mnogih.