Zbogom Olimpiko: Roma spremila plan novog stadiona

Serie A 27. dec. 201610:27 > 10:43
Podeli:
Paolo Bruno, Getty Images Sport

Italijanski prvoligaš Roma je napravila još jedan korak ka izgradnji novog stadiona kapaciteta 56 hiljada mesta, posle čega bi se definitivno oprostila od legendarnog Olimpijskog stadiona u Rimu.

 Uprava „Vučice“ već godinama pokušava da se „iseli“ sa Olimpika, a sada je samo pitanje dana kada će klub dobiti i poslednju dozvolu da počne sa izgradnjom novog stadiona, koji će koštati 1.3 milijarde evra. Prvobitni plan je bio da se stadion „Dela Roma“ otvori na početku ove sezone, ali je sada okvirni datum pomeren na start sezone 2020/2021. 

„Očekivanja su da uz male modifikacije originalnog plana dobijemo konačnu dozvolu vlasti. To očekujem za najviše nekoliko meseci“, rekao je izvršni direktor Rome Umberto Gandini.

Stadioni u Italiji, osim Juventusovog koji je izgrađen 2011. godine,  su u javnom vlasništvu, što sprečava klubove da ih modernizuju i komercijalizuju. Što se tiče Rome, koja zajedno sa gradskim rivalom Laciom koristi Olimpiko, problem su i navijači.

Pristalice oba kluba bojkotuju utakmice, pošto su vlasti Rima uvele posebne sektore na tribinama ograđene pleksiglasom iz bezbednosnih razloga. To je smanjilo prihode klubovima, kao i generalnu atmosferu među navijačima, pa se traži izlaz izgradnjom novog stadiona.