Gatuzov paradoks: Kada najbolja odbrana ispadne iz lige

Serie A 11. maj. 20172:32 > 2:54
Podeli:
Getty Images/Valerio Pennicino

Nekadašnji italijanski fudbaler Đenaro Gatuzo je uvek važio za beskompromisnog borca na terenu, prvi koji je "lomio" protivničku igru i rivale. Sada je trener drugoligaša Pize, nešto od svoje fudbalske "filozofije" je preneo na igrače, koji su ostvarili najbolji defanzivni skor u Seriji B, ali..

Piza je dva kola pre kraja sezone u Seriji B i definitivno obezbedila kartu za niži rang takmičenja, ali je najveći paradoks što je to uspela uz najmanje primljenih golova u ligi.

Gatuzova družina je za 40 kola primila samo 33 gola, što je ubedljivo najmanje u Seriji B. Čak 14 puta golmani Pize nisu morali da vade loptu iz mreže svog gola, ali ni to nije bilo dovoljno. Napadači su „postili“ pa su samo uspeli da postignu 23 gola u sezoni, i da dovedu ekipu do mizernog pretposlednjeg mesta na tabeli. 

Koliko je odbrana Pize bila uspešna govori podatak da je i prvoplasirani SPAL primio tri gola više (36), koliko i Peruđa, dok je solidnija bila ekipa Specije na osmom mestu sa 34 primljena gola. 

Gatuzova ekipa je u sezoni ostvarila samo šest pobeda, dok je imala čak 20 remija (10 rezultatom 0:0) i 14 poraza (11 rezultatom 1:0). Poslednju šansu za opstanak je izgubila u ponedeljak kada ju je porazila Citadela sa 4:1. 

Prema pisanju internet poratal Goal.com slična situacija se dogodila poslednji put davne 1928. godine, kada je Kardif Siti ispao iz engleske Divizije jedan primivši dva gola manje od svih ostalih ekipa.