Navijači Juventusa bez razumevanja za žrtve Holokausta

Serie A 26. okt. 201714:57 > 15:17
Podeli:
Dino Panato Getty Images Sport

Deseto kolo Serije A obeležili su minut ćutanja i čitanje odlomka iz 'Dnevnika Ane Frank' u znak sećanja na žrtve Holokausta, pre svake utakmice odigrane u sredu. Deo navijača Juventusa se ipak nije pridružio obeležavanju, već je dok je trajao minut ćutanja okrenuo leđa.

Povod za te događaje bio je gest navijača Lacija koji su na utakmici protiv Kaljarija u nedelju ‘Olimpiko’ oblepili antisemitističkim nalepnicama sa slikom Ane Frank, koja je postala tragični simbol za sve žrtve Holokausta upravo zbog dnevnika u koji je beležila svoje misli u periodu između 1942. i 1944. godine, dok se u improvizovanom skloništu u jednoj zgradi u Amsterdamu skrivala od nacista.

Nakon dve godine sklonište je otkriveno na osnovu dojave, pa su Ana i njena porodica deportovani u logore. 15-godišnja devojčica preminula je nakon sedam meseci provednih u koncentracionom logoru u Bergen-Belzenu. Njen otac Oto Frank preživeo je rat i po povratku u Amsterdam pronašao dnevnik svoje ćerke, koji je 1947. godine objavljen u originalnoj verzji na holandskom jeziku.

Getty images/Mario Carlini/Iguana Press

Igrači Lacija su na zagrevanje pred utakmicu sa Bolonjom izašli u majicama sa natpisom ‘NE antisemitizmu’.

Pre utakmice pročitan je odlomak dnevnika koji je glasio:

“Vidim svet koji se pretvara u divljinu, osećam grom koji dolazi i koji će jednoga dana uništiti i nas, osećam patnju miliona ljudi. Ali opet, kada pogledam u nebo, nekako znam da će sve biti u redu, da će okrutnost prestati i da će se mir ponovo vratiti“.

Igrači i navijači su aplaudirali nakon čitanja. Na stadionu je bilo oko 500 navijača gostujućeg Lacija, ali bez onih najvatrenijih koji su bojkotovali utakmicu. Međutim, ružna slika poslata je od strane navijača ‘Nebeskoplavih’ pre utakmice kada su uzvikivali fašističke slogane i rukama interpretirali fašističke pozdrave.

Možda i najupečatljiviji incident dogodio se u Torinu gde su navijači Juventusa, okrenuti leđima, pevali italijansku himnu tokom čitanja odlomka Dnevnika Ane Frank pre utakmice sa timom SPAL.

Navijači Rome, koje su ‘ultrasi’ Lacija putem pomenutih nalepnica nazvali jevrejima, pevali su navijačke pesme tokom čitanja odlomka.

Italijanski predsednik Serđo Matarela nazvao je ove događaje ‘alarmantnim’ i rekao da je italijanska policija otvorila istragu tim povodom.

Ipak, na većini stadiona minut ćutanja pozdravljen je aplauzom.

M.P.