Završila se „luda“ karijera – Kasano se (opet) povukao

Serie A 13. okt 201815:24 > 15:32
Podeli:
Getty Images/Gabriele Maltinti

Italijanski ofanzivac Antonio Kasano objavio je da zvanično završava igračku karijeru tokom koje je igrao za mnoge velike italijanske klubove, ali i madridski Real.

Kasano ima 36 godina, a u živopisnoj karijeri nastupao je za ekipu Barija iz svog rodnog grada, Romu, u koju je došao 2001. za 30 miliona evra kao najskuplji italijanski tindejdžer svih vremena, Real Madrid, Sampdoriju, Milan, Inter, Parmu i ponovo Sampdoriju.

Kraj karijere brzog napadača bio je očekivan jer Kasano nije odigrao zvaničnu utakmicu od 2016. godine, a 2017. bio je član Verone, ali za njih nije odigrao nijedan meč.

Osim velikog fudbalskog talenta Kasanovu karijeru obeležili su mnogobrojni problemi koji su ga pratili van terena usled njegove diskutabilne naravi. Trener Fabio Kapelo, koji ga je trenirao tokom dana u Realu skovao je neologizam „Kasanata“ – reč koju je koristio za Kasanove gluposti, a termin se odomaćio u italijanskim medijima, gde se i dalje koristi za nepromišljene postupke drugih fudbalera.

https://twitter.com/AFCfreddie8/status/1051091630483263488

Tokom karijere Kasano je oduševljavao mnoge klubove i navijače lepršavim talentom, zbog kojeg je bio nazvan „draguljem starog Barija“, a poznat je bio i njegov nadimak „Fantantonio.“ Igrao je na poziciji ofanzivnog veznog igrača, ali je mnoge mečeve započinjao i kao krilo, ali i kao centarfor.

Dragi prijatelji, došao je taj dan i sada je zaista gotovo. Tokom poslednjih dana shvatio sam da više nemam mentalitet potreban za redovne treninge. Za igranje vrhunskog fudbala potreban je talenat i fizička sprema, ali pre svega odlučnost i veliki rad, ali ja sada imam druge prioritete. Fudbal mi je toliko toga dao – uspeo sam da upoznam mnoge ljude, velike šampione, ali i običan narod. I danas obožavam tu igru, fudbal je bez dileme najbolji sport na svetu, a ja sam i danas hipnotisan kada ga gledam. Sada počinje druga polovina mog života„,rekao je Kasano.

Italijan je za reprezentaciju Italije igrao od 2003. do 2014. godine i zabeležio 39 nastupa nakojima je postigao 10 golova – od toga dva na Evropskom prvenstvu 2004. godine, a jedan na Euru 2012.