Srna: Moj ceo život je borba, Kaljari sam izabrao srcem

Serie A 1. nov 201812:38 > 12:44
Emilio Andreoli/Getty Images

Nekadašnji hrvatski reprezentativac Darijo Srna je za italijansku Gazetu pričao o tome kako je odabrao da dođe u Kaljari, ko mu je pomogao u periodu kada je bio pod suspenzijom kao i o tome kako se oseća kada ponovo igra pred punim tribinama.

Posle 15 godina provedenih u Šahtjoru, Darijo Srna imao je ružan oproštaj od ukrajinskog kluba. Dobio je kaznu zbog dopinga i u momentu kada mu je isticao ugovor sa Šahtjorom otišao je bez oproštajne utakmice. Kao slobodan igrač prešao je u Kaljari gde je hrvatski desni bek prilično srećan.   

Rekli su mi prijatelji: ‘Darijo, je li ti shvataš da ljudi plaćaju da žive u Sardiniji, a tebe plaćaju da ostaneš tu?’. Kaljari je jedini klub koji me je hteo. Čovek treba da ide tamo gde mu srce i glava kažu. Malo sam istraživao pre odluke. Moji prijatelji su mi rekli kakvo je okruženje ovde, a takođe ima i odličnih mladih italijanskih igrača“, poručio je Srna.

Darijo je za Gazetu delo Sport pričao i o tome koliko mu je bilo teško kada je bio kažnjen zbog dopinga.

Povezano

 „Izgubio sam sve u jednom trenutku. Pao sam na testu, pa zatim kazna i ceo svet mi se srušio. Predsednik Šahtjora mi je rekao da ne žele da produže moj ugovor i to je bio šamar za mene. Shvatam, on radi svoj posao, a Šahtjor je moja ljubav i shvatam da mladi igrači moraju da rastu. Međutim ja sam kupio lepu kuću u Donjecku, predsednik je otvorio i međunarodnu školu za moju decu i u jednom dahu sve je nestalo i raspalo se u param parčad. Suspenzija je najgori period moje karijere ali ja sam jak. Ono što te ne ubije ojača te“, poručuje 36-godišnji hrvatski fudbaler. 

Mnogo sam zahvalan Pepu Gvardioli koji je imao sličan problem sa dopingom. On me je gurnuo da se borim. Rekao mi je ‘Uradi to zbog svog imena, zbog svoje dece. U fudbalu nema dopinga, postoje samo greške’. Mnogo mi je pomogao, baš kao i Zvonimir Boban, Mario Stanić, Luka Modrić, Mario Mandžukić koji mi je takođe veliki prijatelj. Rekao mi je da želi da igra na levoj strani i kazao sam mu da je to loše za njega jer me neće proći i neće ni pipnuti loptu“, poručio je Darijo Mariju u šali pred meč Juventusa i Kaljarija u subotu u Torinu. 

Tražim malo mira do kraja karijere. Uvek sam se borio za ono što je ispravno, čak i povodom suspenzije. Nikad nisam bio na odmoru na kom bih se odmorio jer mi je život baš bio stresan. Borac sam kao i moja supruga. Moj početak u Hajduku je takođe bio veoma težak ali sada sam naučio da ništa u životu ne dolazi lako. Sada sam na sunčanom ostrvu sa ovim predivnim navijačima. Poslednjih godina Šahtjor je igrao u izgnanstvu, kada vidim ispunjene tribine srce mi se topi. Kao da sam se vratio 10 godina unazad“, poručio je emotivni Srna.

Njemu je inače letos prestala da važi suspenzija zbog dopinga i on je igrao na osam od ukupno 10 Kaljarijevih utakmica u Seriji A. Standardni je prvotimac ekipe koja je na 12. mestu na tabeli Serije A.