Evra: Nisu rasisti, ali na stadionu su kao životinje

Serie A 4. avg 201913:18 > 13:19
Podeli:
Clive Rose/Getty Images

Nekadašnji fudbaler Monaka, Mančester Junajteda i Juventusa Patris Evra kaže da se rasizam u Seriji A ne razlikuje mnogo od onog u Premijer ligi.

„Volim Englesku, živeo sam dugo tamo. Ne možemo nazvati ljude u Engleskoj rasistima, a isto je i sa Italijom. Ali kada dođu na stadion, počnu da se ponašaju poput životinja, koriste apsolutno svako sredstvo kako bi rival odigrao lošu utakmicu“, rekao je Evra i dodao:

“Da li bi zbog toga trebalo da ih nazivam rasistima? Ne znam. Različiti su načini da se povredi igrač, ne znam zašto mora da se spominje poreklo ili rasa“.

Povezano

Francuz, koji je zvanično objavio povlačenje u julu, kaže da mora da postoje bolji načini borbe protiv rasizma.

“Ne mislim da igrači treba da se bore, već lige. Ako one nastave to da prihvataju, nešto loše će se dogoditi jednog dana. Odgovor nije u tim zvaničnim kampanjama poput one ‘Reci ne rasizmu‘. Ne nosim tu majicu, ali neću da učestvujem u tim kampanjama jer su lažne. Igrači ne znaju o čemu je tu zapravo reč. Kada sam uradio prvi snimak na Instagramu, obukao sam se kao panda jer sam želeo da utičem na decu. Ako si smešan, doprećeš do više dece. Ali ne tražite da nosim majicu ‘reci ne rasizmu‘ kao neki robot jer to ni na koga neće uticati. Rado radim kampanju protiv rasizma, ali na svoj način. Možda sam lud, ali to je dobro ludilo“, u svom stilu konstatuje nekadašnji levi bek.

Evra ima 38 godina, a sa Junajtedom je osvojio šest titula prvaka i jednu Ligu šampiona, dok je sa Juventusom tri puta bio prvak Italije.