"Ili čelendž kao u tenisu ili ćemo tužiti sudije!"

Serie A 15. feb. 202012:57 > 13:13
Podeli:
Francesco Pecoraro, Getty Images Sport

Predsednik Napolija Aurelio de Laurentis podržava ideju da se u fudbalu uvede "čelendž" sličan tenisu gde bi treneri, a ne samo sudije u VAR sobi, mogli da traže da se neke sporne situacije provere.

U suprotnom, čelnik Napolitanaca ne odbacuje mogućnost da u budućnosti tuži sudije i Fudbalski Savez Italije (FIGC) za naknadu štete.

Zvaničnik koji ne želi da pogleda VAR čini sportski zločin„, tvrdi De Laurentis.

Povezano

On je razgovarao sa novinarima „Korijere delo Sport“, tema su bile brojne kontroverzne odluke poslednjih nedelja, zbog kojih se u Italiji sve glasnije predlaže uvođenje dodatnog VAR-a po ugledu na tenis, gde bi trenerima bilo dozvoljeno da traže ograničene provere spornih situacija.

„Mislim da bi bila dovoljna dva čelendža po utakmici, po jedan u svakom poluvremenu. Treneri bi trebalo da imaju pravo da traže proveru sumnjivih situacija i takođe da mogu da stanu pred monitor sa sudijom kako bi dobili jasno objašnjenje donesene odluke“, kaže De Laurentis.

Napoli je bio žrtva kontroverzne situacije tokom poslednjeg neočekivanog poraza od Lećea 3:2 na stadionu San Paolo, kad je sudija pokazao Arkadijušu Miliku žuti karton za simuliranje, a zatim odbio da ponovo pogleda tu situaciju uprkos sugestiji iz VAR sobe. Na snimku se videlo da je kontakt postojao.

„Ovde stvari nisu jasno definisane. Smatram da je obaveza sudije da pogleda VAR ako mu se sugeriše. Ovako ispada kao neobavezna sugestija. S druge strane, ako sudija zbog nesposobnosti ili bahatosti ne koristi VAR, onda čini sportski zločin jer na taj način skrnavi rezultat“, objašnjava prvi čovek Napolija.

Slična situacija dogodila se recimo na Svetskom prvenstvu u Rusiji 2018. kad je nemački arbitar Feliks Brih na utakmici između Srbije i Švajcarske propustio da svira očigledan prekršaj na Aleksandru Mitroviću, a zatim odbio sugestiju iz VAR sobe da pogleda tu situaciju. Zbog toga ga je FIFA kasnije suspendovala.

„Fudbal nije samo igra. To je takođe i industrija koja daje veoma značajne ekonomske rezultate“, naglašava De Laurentis.

Zbog svega toga čelnik Napolija predlaže da se u budućnosti sudije ili ljudi koji vode takmičenje tuže za naknadu štete.

Smatram da bi to bilo fer. Zašto ne? Princip ‘plaćate za greške’ pomaže svim demokratskim procesima i fudbal tu ne bi trebalo da se razlikuje. Ako se u nekom sudskom procesu donese pogrešnu odluku, sudija može biti pozvan da nadoknadi štetu. Zašto i u slučaju fudbalskih arbitara ne bi važilo isto pravilo?

De Laurentis ne može da se pomiri sa situacijom u kojoj se našao njegov klub.

Napoli je ove sezone nekoliko puta oštećen i to nisam samo ja rekao, konstatovali su i mediji. I šta ako se sve te sudijske greške pretvore u finansijski gubitak od 200 miliona evra, ko će nam sve to nadoknaditi?, pita ovaj poznati italijanski producent. 

Danas je nemoguće da klub tuži sudiju, ali De Laurentis smatra da bi u budućnosti tako nešto moglo da se dogodi i da bi vrhunski advokati uživali u toj „utakmici“.

Nikad ne reci nikad. Šta ako bi pet, šest ili sedam klubova koji su oštećeni ozbiljnim sudijskim greškama odlučili da prekinu takmičenje u Seriji A? To bi moglo da bude traumatičan, ali ipak efikasan način da se razbije pozadina ovog ‘lese fer’ stava i nepažnje“, zaključio je prvi čovek Napolija i Barija.