Serija A odgovorila ministru: Nije trenutak za polemiku

Serie A 30. mar 202010:26 > 10:28
Valerio Pennicino, Getty Images Sport

Iz italijanske Serije A odgovorili su na navode ministra sporta Italije Vinćenca Spadafora, pošto je rekao da su visoko rangirani klubovi u toj zemlji živeli „kao u balonu“, bili zaštićeni, a kritikovao je i milionske plate pojedinih igrača.

Fudbalske teme u Italiji takođe su u bliskoj vezi sa pandemijom virusa korona, s obzirom na to da je Italija najugroženija zemlja u Evropi sa 10.779 smrtnih slučajeva i ukupno preko 97 hiljada zaraženih.

U intervjuu rimskom listu „La Republica“ u nedelju, Spadafora je rekao da se u sport u Italiji ne ubraja samo fudbal, kao i da će predložiti da se za razvoj sportova koji se igraju na travi širom zemlje potroši 400 miliona evra.

Znate, veliki klubovi žive u balonu, idu preko svojih mogučnosti, počevši od milionskih plata igrača. Taj balon će jednom pući. Oni moraju da shvate da posle ove krize više ništa neće biti isto“, rekao je Spadafora.

Serija A je u svom saopštenju navela da fudbal u Italiji zapošljava preko 300 hiljada ljudi i da predstavlja jedan procenat bruto domaćeg proizvoda.

Serija A je uvek igrala prepoznatljivu ulogu i bila važna karika u tom lancu, direktno generišući tri milijarde evra prihoda svake godine“, stoji u saopštenju.

Iz Serije A su istakli i da je budžet namenjen za razvoj objekata i omladinskog fudbala sa 93 miliona evra 2010. godine porastao na 130 miliona evra ove godine.

Predsednik takmičenja Paolo dal Pino je rekao da se u pogrešnom trenutku raspravlja iznosima, prihodima ili rashodima.

Ovo nije vreme za polemiku. Brojevi govore sami za sebe. Ne treba dodavati niša kako bi se istakla uloga Serije A u pružanju podrške malom fudbalu ili celokupnom italijanskom sportu“, zaključio je Dal Pino.