FIGC predlaže novi protokol, glavni problem izolacija

Serie A 17. maj. 202023:13 > 23:20
Podeli:
Marco Rosi/Getty Images

Fudbalski savez Italije (FIGC) predlaže novi medicinski protokol italijanskoj Vladi s obzirom na to da su klubovi, igrači i sportski lekari odbili ideju po kojoj je trebalo da zbog jednog pozitivnog igrača cela ekipa bude u dvonedeljnoj izolaciji.

Ovakav protokol predviđen je jedino u Italiji, dok u Španiji, Engleskoj i Nemačkoj neće biti zahteva da cela ekipa ide u karantin zbog samo jednog pozitivnog testa koronavirusa. Serija A, Asocijacija igrača i Asocijacija sportskih lekara je ovakvu ideju odbila i sačinjen je novi predlog protokola.

U dokumentu na 14 strana, koji je predat naučnom komitetu, predloženo je još jednom da u slučaju pozitivnog testa ne mora cela ekipa momentalno u izolaciju. Predlog je da igrač koji je pozitivan bude izolovan, a da ostali budu u tom slučaju takođe u izolaciji ali u hotelu ili trening centru koji će samo oni koristiti.

Ovo je na neki način „pronalaženje na sredini“, i u tom slučaju će tim biti izolovan ali ne automatski na dve nedelje i ono što je još važnije, ekipa će moći da trenira. Igrači će biti izolovani od porodice i prijatelja. Takođe protokol predviđa i da se igrači vraćaju kući sopstvenim transportom i to noseći maske i rukavice.

Ovakva pravila će međutim važiti samo dok traju grupni treninzi, koji inače u Italiji još nisu počeli. Kada se mečevi Serije A nastave, 13. juna je očekviano, tada će morati da se usvoje potpuno druga pravila.

Mediji u Italiji pišu već da je ovakav predlog dobar i da je moguće da će ga Vlada Italije usvojiti.