Ruši se legendarni stadion: Nema kulturološku vrednost

Serie A 22. maj. 20208:51 > 8:53
Podeli:
Emilio Andreoli/Getty Images

Nakon što su italijanski velikani Milan i Inter u septembru prošle godine predstavili projekat novog stadiona, Ministarstvo kulture Italije odobrilo je rušenje legendarnog stadiona „Đuzepe Meaca“.

Čuveni San Siro zameniće novi stadion, koji će biti sagrađen u neposrednoj blizini.

Italijansko ministarstvo kulture dalo je mišljenje kako stadion „nema kulturološku vrednost jer je izvorni projekat građevine koji datira iz 30-ih godina prošlog veka potpuno izmenjen nadogradnjama i proširenjem objekta 50-ih, a zatim i 90-ih godina, a s obzirom na to da te intervencije nisu starije od 70 godina, stadion ne može biti zaštićen kao arhitektonsko dobro“.

Gradonačelnik Milana Bepe Sala, koji se borio da se stadion sačuva i obnovi, sada će morati da da zeleno svetlo Milanu i Interu na njihov predlog novog projekta.

Za sad postoje dva modela izgleda novog stadiona, a koji će odneti pobedu odlučiće se naknadno.

U ovom trenutku je poznato da će kapacitet biti 60.000, da ceo projekat vredi 1.2 milijardi evra (samo stadion oko 650 miliona) i da će da Rosoneri i Neroazuri podeliti troškove.

Milan i Inter zajednički koriste San Siro tačno 72 godine (Inter se 1947. pridružio najvećem rivalu), i predstavljaju retke klubove iz najjačih liga koji igraju na istom stadionu.

Pored njih to čine, između ostalog, Lacio i Roma i Sampdorija i Đenova.