Anćeloti: Zidan je promenio moje poimanje fudbala

Serie A 22. maj. 202013:47 > 13:49
Podeli:
Claudio Villa/ Grazia Neri / Stringer

Legendarni trener Karlo Anćeloti kaže da mu je Zinedin Zidan promenio predstavu o tome kako igrati fudbal.

Anćeloti je bio trener Juventusa od 1999. do 2001. godine, ali nije imao mnogo uspeha uprkos jakom timu.

“Zidan je prvi fudbaler koji mi je dao mogućnost da promenim sistem i da igram na drugačiji način. U prvoj godini u Juventusu igrao sam formacijom 3-4-1-2 sa Del Pjerom i Inzagijem napred i Zidanom malo pozadi. U drugoj godini igrao sam sa četvoricom pozadi, uz dvojicu napadača i desetku – Zidana. On je promenio moju predstavu o fudbalu – pre njega sam bio toliko fokusiran na 4-4-2, a posle sam se promenio želeći da učinim da se on oseća komforno na terenu“, kaže Anćeloti i dodaje:

Povezano

“To iskustvo u Juventusu bilo je korisno jer sam stvarno razumeo kako klub mora da radi za svog trenera, klub mi je u velikoj meri podržao u vezi sa svime time. Nema veze što su me otpustili na kraju druge godine, do poslednjeg dana u Juvenutusu kao trener sam osećao da mi klub daje prava potrebna da vodim igrače“.

Zidan je kasnije postao asistent Anćelotiju u Realu, kada je okončano 12-godišnje čekanje na titulu prvaka Evrope pobedom nad Atletiko Madridom u finalu 2014. godine.

“Taj trofej bio je opsesija za Real. Sa Ronaldom sam razmišljao slično kao sa Zidanom, želeo sam da se oseća komforno. Tim je najvaćniji, ali igračima poput Ronalda koji mogu da daju gol na svakoj utakmici trener ne mora da daje mnogo defanzivnih informacija. Voditi takve fantastične igrače je lako jer su oni profesionalni, ozbiljni i motivisani“, kaže italijanski stručnjak i osvrće se na Serhija Ramosa:

“Njegov najveći kvalitet nije ni taktički ni tehnički, već je to njegov karakter, ličnost kojom motiviše ostale oko sebe, svoje saigrače. Uvek je u najvažnijim utakmicama bio pravi“.

Anćeloti je trenutno menadžer Evertona.