Teorija zavere: Klubovi u Italiji spremaju novi prekid

Serie A 8. jun 202023:06 > 23:08
Getty Images/Marco Luzzani

Fudbal u Italiji trebalo bi da krene 12. i 13. juna revanš mečevima polufinala Kupa, a desetak dana kasnije na programu su i prve utakmice u Šampionatu. Međutim, Ivan Zazaroni, glavni urednik „Corriere dello Sport”, u kolumni koju je objavio, tvrdi da se sprema prava sabotaža.

Zazaroni navodi da postoje najave i informacije da dva kluba iz elitnog društva imaju igrače, koji su pozitivni na koronavirus, ali da te informacije i podatke čuvaju kao tajnu, sa ciljem da ih objave u trenutku kada to njima bude odgovaralo, kako bi prekinuli šampionat.

Zazaroni nije naveo o kojim klubovima se radi, nije ulazio u dublje analize, ali je napisao:

Malo je onih koji veruju da su ove informacije, ili da ih nazovem glasine pouzdane, ali u zemlji sumnji, uvek će se naći neko, ko će šapatom izazvati uragan”.

Mnogi smatraju da je Zazaroni kolumnu napisao na osnovu glasanja klubova iz Serije A. Od njih 20, 16 je bilo za to da se prvenstvo prekine bez šampiona i ispadanja, ako pandemija ne dozvoli da se sezona privede kraju. Protiv pomenute odluke bio je Milan, a suzdržani su bili Napoli, Roma i Lacio.

Italijanski savez je najavio da se ne slaže sa pomenutom opcijom, a odmah je napravljena kalkulacija sa mogućim doigravanjem ili čak da matematički algoritam odredi konačno stanje na tabelama svih liga.

Zazaronijeva kolumna je izazvala dosta polemika, a najburnije je reagovao predsednik Beneventa Klemente Mastela.

Tražim hitnu istragu o pisanju i informacijama koje iznosi Ivan Zazaroni. Razočaran sam što se ovakva ideja uopšte pojavljuje u javnosti. Tražim od Saveza da odmah onemogući glasanje za klubove koji u situaciji u kojoj se nalazimo imaju klasičan sukob interesa i koji mogu zbog svog interesa, da nanesu ogromnu štetu ostalim klubovima koji su uložili mnogo truda i rada tokom sezone koju je prekinuo koronavirus”, poručio je prvi čovek Beneventa, kluba koji ima 20 bodova više u odnosu na Krotone u Seriji B i bio bi zaista žestoko pogođen u slučaju da se kompletna sezona poništi.