„Beli igrači nikada nisu pomogli u borbi protiv rasizma“

Serie A 27. dec 202014:18 > 14:227 komentara
Getty Images/Aitor Alcalde

Kevin Prins Boateng govorio je u intervjuu koji je dao za "Il Korijere dela Sera" o borbi protiv rasizma koju vodi celog života.

Bivši fudbaler Milana i Barselone sada igra za Moncu u Seriji B.

„Nikada ne bih mogao da kažem ‘ne’ Adrijanu Galijaniju i Silviju Berluskoniju. Pomogli su mi da sazrim, nisam mogao da odbijem njihovu ponudu. Berluskoni me je nazvao i rekao: ‘Sine moj, vrati se kući’, nije bilo više mnogo prostora za razmišljanje“, rekao je Boateng i dodao:

Moja karijera je bila puna šokantnih odluka. Pre godinu i po dana sam igrao za Barselonu, sada sam u Seriji B. Mogao sam da odem u Sjedinjene Američke Države, ali sam više voleo da budem srećan. Ovde postoji veći pritisak nego u mnogim drugim klubovima Serije A“.

U Monci mu se sada pridružio i Mario Baloteli.

On mi je kao brat. Njemu treba nešto da ga motiviše, čekamo da pokaže kakav je igrač“.

Boateng se tokom čitave karijere borio protiv rasizma, a pre osam godina napustio je teren tokom prijateljske utakmice između Milana i Pro Patrije jer su ga navijači sa tribina vređali na rasnoj osnoci.

To su stvari koje su me pogodile. Toliko sam se žrtvovao da bih igrao u jednom od najboljih timova na svetu. Mislio sam da sam iza sebe ostavio mračne dane koje sam živeo kada sam bio dete. Više nisam mogao da prihvatim takvo ponašanje„, rekao je Boateng i dodao:

„Možda se situacija sada i pogoršala. Pogledajmo šta se dešava širom sveta. Na primer, ubistvo Džordža Flojda. Ubijaju ljude čak i pred kamerama, iz trivijalnih razloga. Rodio se pokret ‘Black Lives Matter’, ali je malo toga učinjeno da se uhvatimo u koštac sa takvom pojavom. Beli igrači mi nikada nisu pomogli u borbi protiv rasizma. Neki od njih ćute zbog straha, drugi jer smatraju da je korisnije ne izlagati se. Beli ljudi rukovode, ako oni dignu glas, bićemo i mi glasniji“.

Komentari

Vaš komentar