FSI: Ograničenje trošenja na transfere

Serie A 1. sep 202117:05
Podeli:
Paolo Bruno Getty Images Sport

Predsednik Fudbalskog saveza Italije Gabrijele Gravina rekao je da je krovna fudbalska institucija ove zemlje odobrila novi pravilnik koji će onemogućti klubove za na transfere igrača troše neograničenu količinu novca. Cilj je rešavanje dubokih finansijskih problema u kojima su se klubovi našli nakon pandemije.

U intervjuu za AFP, Gravina je rekao da je Fudbalski savez Italije (FSI) dao zeleno svetlo postavljanju gornje granice na količnu novca koji klubovi mogu da potroše na transfere. Ideja je da se speče klubovi da potroše više nego što im je bio ukupan budžet za sezonu ranije. Pravilo je predviđeno kao preventiva upadanju klubova u sve dublje dugove.

„FSI radi svoj deo posla tako što prilagođava pravila koji će ohrabriti klubove da budu štedljiviji nego ranije“, rekao je Gravina.

Pre nedelju dana je FSI objavio podatke da su zarade italijanskih klubova zbog pandemije ukupno manje za 1.2 milijarde evra i nova pravila naslanjaju se na tu priču. Gravina je takođe iskoristio priliku i da prokomentariše odulu tri najveća kluba – Juventusa, Milana i Intera da spas potraže u Superligi.

„Superliga je najgori mogući odgovor na stvarni problem. Kako bi evropski fudbal bio kompetativniji mora da se obezbedi stabilnost. Nije jedino rešenje da se veštački poveća zarada. Moramo da srežemo troškove. Nadam se ozbiljnim razgovorima sa UEFA, klubovima i savezima kako bi se pronašlo rešenje da naša igra bude stabilna“.

Gravina je istakao da klubovi moraju da se fokusiraju na razvoj igrača koji mogu da igraju za reprezentaciju, kao što je to slučaj sa reprezentacijom Italije koja je osvojila Evropsko prvenstvo.

„Kriza koju je izazvla pandemija može da bude i prilika da se uglavnom ulaže u razvoj mladih igrača koji će posle imati mesto u svojim reprezentacijama. Neki od najboljih igrača su završili karijere, ali fudbal je timski sport, treneri i mladi igrači mogu da se iskažu i pokažu upravo to, radije nego da se oslanjaju na pojedince koji su zvezde. Reprezentacija je primer toga, igrači stavljaju sve svoje kvalitete u službu tima i igre i pokazuju kako najbolje mogu da igraju zajedno“.

Komentari

Vaš komentar