I UEFA pokrenula istragu protiv Juventusa

Serie A 2. dec 202211:46
Andrea Agnelli
Alessandro Sabattini/Getty Images

Nekoliko dana nakon vesti da je kompletna uprava Juventusa podnela ostavku i podignute optužnice protiv njih u Javnom tužilaštvu Torina, stiže i vest o istrazi koju je pokrenula UEFA.

Javno tužilaštvo u Torinu je pokrenulo tužbu protiv Andree Anjelija i nekadašnjih članova Upravnog odbora.

Povezano

Pokrenuti postupak obuhvata 11 osoba za koje se sumnja da su, između ostalog. falsifikovali dokumente o transferu novca za igrače, da su širili lažne informacije o finansijskoj situaciji kluba, manipulisali tržištem, ometali kontrolu revizije, ograničavali ulazak poreskih inspektora u prostorije kluba…

Za klub su sve ove optužbe neosonovane:

„Navodi javnog tužlilaštva ne deluju nam osnovano. Ne izgledaju da su, ni kao pretpostavke, ni kao zaključci, usklađeni sa sadržajem Milanskog berzanskog sporazuma“.

Očekivano, reagovala je i Evropska fudbalska unija koja je pokrenula zvaničnu istragu.

UEFA je objavila da se ispituje potencijalno kršenje pravila o licenciranju i finansijskom fer-pleju.

„U istrazi ćemo se fokusirati na moguće kršenje finansijskih pravila posle nedavno ovbavljenih navoda kao rezultat isterage javnog tužioca u Torinu. Još 23. avgusta Finansijsko kontrolno telo UEFA (CFCB) je zaključilo sporazum sa Juventusom i to na bazi finansijskih informacija koje je klub ranije poslao, a koje su tiču 2018, 2019, 2020, 2021. i 2022. godine“, naveli su iz UEFA, a u saopštenju se dodaje:

„U slučaju da je situacija po zaključenju istrage bila značajno drugačija od one kada je sporazum postignut, ili ako su se pojavile nove činjenice, ostavljamo pravo da raskinemo sporazum, te preduzmemo pravnu meru koja može da bude u skladu da proceduralnim pravilima. Sarađivaćemo sa vlastima u Italiji i nećemo se oglašavati dok istraga ne bude zaključena“, poručuju iz Finansijskog kontrolnog tela UEFA koje se bavi ovim pitanjem.

Komentari

Vaš komentar