Junajted i Juventus rekorderi u preplaćivanju transfera

Premier League 20. sep 202218:582 komentara
Podeli:
Mančester junajted
REUTERS/Craig Brough

Švajcarski Centar za studije sporta (CIES) uradio je zanimljivo istraživanje o tome koliko najbogatiji evropski klubovi preplaćuju za transfere fudbalera.

Povezane vesti

Ova procena je obuhvatila klubove iz „Liga petice“ (Engleska, Španija, Nemačka, Italija i Francuska) za period od jula 2012. godine do danas.

U studiji su upoređene vrednosti igrača pre transfera, procenjene prema statističkom modelu Centra za studije sporta (CIES) i stvarno plaćene naknade za fudbalere.

Istraživanje je potvrdilo da su klubovi engleske Premijer lige najveće nerealne trošadžije, a na prvom mestu je Mančester Junajted. Slavni klub sa Old Traforda vodi na listi ispred torinskog Juventusa.

Ukupna investicija Mančester Junajteda za 33 transfera za koje je plaćena provizija počev od 2012. do danas iznosi 1,59 milijarda evra što je za 18 odsto više od 1,36 milijardi evra na koliko su procenjene realne vrednosti tih igrača. To znači da je Junajted platio čak 238 miliona evra više nego što su fudbaleri zaista vredeli, po proceni CIES.

Na drugom mestu je Juventus sa 234 miliona evra više plaćeno za transfere. Treći je Pari Sen Žermen (162 miliona evra). Na visokom četvrtom mestu neočekivano se našla Aston Vila, dok je recimo Mančester Siti tek na 35. mestu.

Među 23 kluba, koja su u pomenutom periodu preplatila fudbalere za 50 ili više miliona evra, nalaze se 12 premijerligaša iz Engleske.

Top 10 klubova koji su preplatili fudbalere

Mančester Junajted (+238 miliona evra)

Juventus (+234 miliona evra)

Pari Sen Žermen (162 miliona evra)

Aston Vila (149 miliona evra)

Real Madrid (148 miliona evra)

Čelsi (135 miliona evra)

Arsenal (129 miliona evra)

Ren (114 miliona evra)

Everton (97 miliona evra)

Borusija Dortmund (77 miliona evra)

Uslov za ovu analizu bilo je da klub ima najmanje deset plaćenih transfera od jula 2012. godine, ne uključujući poslove zaključene pokretanjem klauzula o otkupu ili opcionoj kupovini.

 

Komentari

Vaš komentar