Juveu preti izbacivanje u Seriju B i oduzimanje titula

Serie A 29. nov. 202116:54 > 17:5014 komentara
Podeli:
Juventus' Leonardo Bonucci looks dejected after Chelsea's Timo Werner scores their fourth goal Bonući
REUTERS/Hannah Mckay

Italijansko udruženje za zaštitu prava potrošača (CODACONS) iznelo je prilično šokantnu tvrdnju da bi Juventus mogao da bude izbačen u Seriju B i da bi mogla da mu bude oduzeta poslednja osvojena titula zbog finansijske istrge koja se sprovodi o poslovanju kluba.

CODOCANS sarađuje sa Olimpijskim komitetom Italije i prvim čovekom ove organizacije Markom Donzelijem koji je govorio o istrazi koja je u toku.

Staroj dami stižu ozbiljne pretnje

Juventus je pod sumnjom da je lažno prikazivao finansijske podatke, a predsednik Olimpijskog komiteta Italije naveo je da bi Juventus mogao da bude kažnjen izbacivanjem u Seriju B i oduzimanjem titula zbog „ovih potencijalno ilegalnih akcija“.

„Optužbe su veoma ozbiljne i bacaju veliku senu na prethodne šampionate posebno ako se u obzir uzme dominacija koju je Juventus imao i koja je okončana tek prošle godine“, rekao je Donzeli.

„Ako je Juventus na nedozvoljen način stekao finansijsku nadmoć nad drugim rivalima, ovakvim mutnim radnjama, onda će se u pitanje dovesti regularnost prethodnih šampionata, a kao posledicu toga imaćemo i istrage koje će morati da pokrenu država i Komitet za jednakost tržišta, a odgovorni će morati da budu kažnjeni“, nastavio je on.

„I pored toga što će biti kažnjeni pojedinci, ni klub neće biti izuzet od kažnjavanja. Zato, a i da zaštitimo hiljade navijača, podnećemo zahtev državnom tužilaštvu da Juventus bude izbačen u Seriju B i da mi se oduzmu titule osvojene pod senkom ovoh potencijalno ilegalnih operacija“.

Oglasio se Juventus

Juventus se oglasio kratkim saopštenjem uz uveravanje da sarađuje sa istražiteljima te da je uveren da će se sve razjasniti u finansijskoj istrazi u čijem se centru našao klub.

Pod istragom je i predsednik kluba Andrea Anjeli zbog navodnog lažnog prijavljivanja finansija, uz ostale direktore kluba uključujući i Pavela Nedveda i Fabija Paratićija koji je sada u Totenhemu.

„Juventus obaveštava javnost da su Držano tužilaštvo i sud u Torinu pokrenuli istragu protiv kluba i njegovih bivših i sadašnjih čelnika zbog prihoda od prodaje igrača i prava oko registracije. Klub sarađuje sa istražiteljima i uveren je da će se svi aspekti slučaja te da će se pokazati da smo sve radili u skladu sa zakonom“, navodi se između ostalog u saopštenju Juventusa.

Korijero delo sport tvrdi da pod istragom nije samo Juventus već i Napoli, Roma, Atalanta, Đenova i Samdorija.

Za sada je samo istraga protiv Juventusa zvanična, prostorije kluba u Torinu i Milanu pretresene su u petak i subotu, a italjanski list veruje da je to samo početak istraga koje će potresti evropski, ne samo italijanski, fudbal.

O čemu se zapravo radi?

Osnov istrage je proveravanje prave vrednosti transfera igrača u odnosu na ono što je prijavljivano i takozvanu dodatnu dobit, posebno se obraća pažnja na ekstra profit od transfera i pozajmica.

Dva kluba uvek mogu da se dogovore kako će odrediti cenu transfera iako to često bude lažno predstavljeno tako da oba kluba mogu da nameštaju izveštaje u svojim knjigama i ne prikažu sav prihod. Pokazalo se da se to najčešće radi sa mladim igračima koji su deo transfera nekog većeg igrača i za koje se tvrdi da su praktično besplatno promenili klub.

Navodno, istraga traje još od jeseni 2020. i uključuje nekoliko klubova uz Juventus.

 

Komentari

Vaš komentar