Kako i zašto je Mile Svilar izabrao baš Romu?

Serie A 28. mar 202210:13 > 16:432 komentara
Svilar i Rajković; Foto: Srdjan StevanovicStarsport

Voljen, hvaljen, kako poslovno, tako i privatno (utrkivali su se oni koji su sa njim pobliže sarađivali i još sarađuju u Benfiki), često apostrofiran kao budućnost lisabonskih „orlova“, srpski golman, supertalentovani Mile Svilar, rekao je zbogom raskrsnici i višemesečnoj priči sa rukovodstvom višestrukog prvaka Evrope o nastavku saradnje i posle juna 2022. godine, iskoristio fudbalske propise, i potpisao petogodišnji ugovor sa Romom.

Novo pominjanje, nova potvrda onoga što je SK već objavio, ovoga puta u dugačkoj rečenici (doduše, ne poput Igoove u romanu „Jadnici“, koja sadrži čak 823 reči – engleski prevod), u, zvanično, poludecenijskoj ljubavi Benfike i Svilara, ljubavi čije oročenje ne postoji i trajaće dugo, dugo, bez obzira na dalje izbore klupskog grba na dresu internacionalca, rođenog u Antverpenu, 27. avgusta 1999.

Povezane vesti

Uspomene su za sva vremena, veliki klub, lep grad, sredozemna klima, blage zime, topla leta, druženje sa Harisom Seferovićem (zajedno su, u istom prelaznom roku, parafirali za Benfiku), zatim i sa Nemanjom Radonjićem, kuća (u vlasništvu) iz bajke, bazen, prostrano, sjajno uređeno dvorište, kruške, jabuke, šljive, limun i nar na dohvat ruku, 15 minuta vožnje do centralne zone prestonice, sve je bilo super osim onoga što je Svilaru najvažnije: nije dobijao šansu u prvom timu, jedinom razlogu zašto napušta Lisabon.

Uzgred, poneo se džentlmenski pre nego što se u sedmici iza nas obavezao na vernost „Vučici“, odluku je saopštio klupskom vrhu Benfike, obavestio direktora Rui Pedra Braža, prethodno je, u nekoliko mahova, u kontaktima sa predsednikom Ruiom Kostom, najavljivao da se neće zadržati na „Stadionu svetlosti“, iako mu je nuđeno poboljšanje finansijskih uslova i isticano da dolazi njegovih pet minuta…

Ništa nije vredelo, tačnije, nije pomoglo u pokušajima Benfike da ga odobrovolji, Srbinovo „da“ priželjkivao je i neko ko mu je posebno drag i privržen (Fernando), zadužen za rad sa golmanima, predlagao mu da ostane… Uzalud. Svilar je čvrsto rešio da ode i, svedoci smo, ostvario nameru, verovatno umoran od silnih komplimenta i tapšanja po ramenima, koji nisu proizveli adekvatnu „pratnju“ (čitajte, mesto u najjačem pogonu Benfike).

Ko je glavni „krivac“ transfera baš u Romu, kod Murinja? Pogled levo, pogled desno, svuda Romin direktor Tijago Pinto, koji je, svojevremeno, takođe u svojstvu direktora, ali tada u Benfiki, doveo Svilara u Lisabon. Opet je Pinto pozvao Svilarovog menadžera Vladu Lemića, komunikacija je tekla savršeno, golman je, naravno, redovno obaveštavan o svakom potezu. I, korak po korak, do cilja.

„Sve sam pratio, sve znao i nisam hteo da utičem, odluka je Miletova“, naglasio je, za Sport Klub, legendarni Ratko Svilar, otac glavnog junaka ove priče.

Podrška uvek. Podrazumeva se, logično. Gde je dete, tu su i roditelji, Marjana i Ratko. A, što se pesme tiče… Ma, biće pesme, i dalje će Mile slušati Šabana, Cecu, Halida, Dejana Matića… I verovati da će, uz sav respekt Patrisiju, biti blizu Romine golmanske crte. Kad već pomenusmo Patrisija, kažu da slovi za odličnu osobu, golmanski kvalitet je poznat. Predstoji zdrava konkurencija i konverzacija na portugalskom (Svilar pored srpskog i portugalskog, govori flamanski, francuski i engleski). Posle svega, postavlja se pitanje šta ostaje iza Svilara u Portugalu? U najkraćem: vredan, uporan rad i značajan napredak, pohvale za odbrane na utakmicama Druge lige… Koristio mu je, bez ikakve sumnje, taj petogodišnji period, stasao je za značajna dela, održao kontinuitet branjenja u rangu ispod elitnog, gde golman Benfike u najvećem broju slučajeva ima znatno više posla nego njegov klupski kolega na prvoligaškoj sceni, koji, desi se, da ponekad može da sedne pored stative i komotno čita novine svih 90 minuta.

Da nastavimo u istom duhu, gol Benfike za treće mesto u šampionskoj trci (aktuelna sezona, proteklo je 27 kola: Porto 73, Sporting 67, Benfika 61 bod), ne bi osetio da mu se posvetio i neko iz publike ili član Uprave lisabonskog giganta. Realnost kad postoje tri kluba (Braga je samo njihov pratilac), u državi, tri kluba, a Benfika je večito najbitnija gde god se pozicionirala na tabeli. Svilar pakuje stvari iz takve Benfike (zavesa se spušta 15. maja), odlazi u nešto novo, sigurno i srećan, i tužan, istovremeno. Pare? One nisu problem. U Rimu će ih biti više nego u Benfiki, status slobodnog igrača otvorio mu je vrata unosnog ugovora, pa ipak, nije sve u parama, ima nešto i u ulozi startera (što pre, utoliko bolje) na terenima „petice“.

Srećno, Mile, Srbine.

Komentari

Vaš komentar