Mustafa Sise – siroče, izbeglica, novi biser Boginje

Serie A 21. mar. 202218:12
Podeli:
Mustafa Sise
Massimo Paolone/LaPresse via AP/Guliver image

Atalanta je uspela da pobedi u gostima Bolonju i sačuva šanse za novo igranje u Ligi šampiona. Ali to nije glavna priča meča iz Bolonje. Glavna priča čak i nadilazi samu utakmicu. Glavni junak priče je momak koji je u Bolonji bio heroj čuvene Boginje - Mustafa Sise.

Verovatno u krajnjoj liniji sama tri boda iz Bolonje neće biti od nekog krucijalnog značaja za epilog sezone Atalante. Ali ako će se o nečemu pričati, onda će to biti o 18-godišnjem momku koji je prvi put seniorski fudbal zaigrao kada je ušao u 65. minutu meča i postigao jedini gol u 82. minutu. Mustafa Sise je tim golom skrenuo pažnju na sebe, naterao ljude da se zapitaju ko je on i da otkriju njegovu priču. A ona je više nego zanimljiva.

povezano

Momak rođen 2003. u Konakriju u Gvineji, rano je ostao bez oba roditelja. Kada je ostao bez oca, koji je nestao, sa 16 godina potražio je sreću van rodne grude. Put ga je odveo u Italiju, tačnije u Leće. Skauti Atalante iste te godine 2019. primetili su ga gledajući utakmicu amaterskom kluba koji okuplja izbeglice širom sveta Rinascita Refugees. U pitanju je osmi rang italijanskog fudbala.

Brižljivo su ga pratili i u februaru ove godine, odlučili su da ga konačno dovedu. Od trenutka kada je debitovao za mladi tim u Primaveri odigrao je tri utakmice i postigao isto toliko golova. Protiv Milana dva, i jedan protiv Napolija, pobedonosni. Đanpijero Gasperini odlučio je da mu ukaže šansu. I bilo mu je potrebno samo 25 minuta fudbala da pokaže da se radi o velikom talentu.

Ali Boginji nije bilo potrebno da na utakmici Serije A postigne gol da bi to shvatili. Oni su to shvatili čim su ga videli u timu punom izbeglica, koji su daleko ispod radara onih većih klubova. Zato su njima prolazili razne Zapate, Iličići, Gosensi, a Atalanta je znala da vidi u tim momcima kvalitet, ali i da ga iskoristi. Zato priča o Mustafi Siseu nije samo priča o momku koji je uspeo uprkos lošoj startnoj poziciji, već mnogo više o klubu iz Bergama koji ume da pruži šansu svakome. Ali bukvalno svakome.

Komentari

Vaš komentar