Zvanično: Milan i Inter grade novi stadion

Serie A 21. dec 202121:15 > 21:206 komentara
Tullio M. Puglia / Stringer

Fudbalski klubovi Inter i Milan završili su pregovore sa američkim izvođačima o izgradnji novog stadiona u Milanu, potvdili su italijanski velikani. Do kraja godine bi sva dokumentacija trebalo da bude potpisana.

Nakon što su gradske vlasti Milana odobrile prostorni plan i dale dozvolu za izgradnju u blizini sadašnjeg San Sira, milanski klubovi su prikupljali ponude i odabrali izvođače radova, pa je najavljeno da se uskoro krene u realizaciju projekta.

Konačan dizajn biće predstavljen 2022. godine. Stadion će se zvati „La Cattedrale.“

Izgradnja će početi nakon završetka Zimskih olimpijskih igara 2026. godine, a novi stadion će biti spreman za sezonu 2027/2028. ukoliko sve bude teklo po planu.

Do tada će se fudbal u Milanu gledati na postojećem San Siru, koji će se koristiti i za potrebe tih ZOI, a nakon toga će biti potpuno srušen.

Osim novog stadiona biće izgrađena i cela nova stambena zona. Ceo projekat zamišljen je uz maksimalno korišćenje samoodrživih izvora energije, ali i u duhu arhitekture koja prevladava u Milanu poslednjih godina.

Stadion će biti inspirisan simbolima Milana – katedralom Duomo i galerijom Vitorio Emanuele II. Imaće potpuno staklenu fasadu koja će menjati boje u zavisnosti od toga da li na svom terenu igra Inter ili Milan.

Kapacitet novog stadiona biće 65.000 gledalaca, 15 hiljada manje nego što je to slučaj na sadašnjem San Siru.

Ceo projekat, sa pratećim sadržajima koštaće 1.2 milijarde evra, a investitori rade na tome da vrednost projekta smanje na oko milijardu evra.

Komentari

Vaš komentar