Serija A uvodi sistem poluautomatskog ofsajda

Serie A 19. dec 202220:242 komentara
Printscreen

Italijanska Serija A uvešće od kraja januara 2023. godine tehnologiju poluautomatskog ofsajda, saopštio je Fudbalski savez Italije u ponedeljak.

Svetsku premijeru tehnologija poluatomatskog ofsajda imala je na Mundijalu u Kataru.

Nakon konsultacija sa Udruženjem sudija odlučeno je da se ova tehnologija koristi od prvog kola nastavka sezone zakazanog za 27. januar, poručuje FS Italije u saopštenju za javnost.

Posle nekoliko testova prošle godine „poluautomatizovanu ofsajd tehnologiju“ uvela je FIFA tokom Svetskog prvenstva u Kataru. Takođe, tehnologija je korišćena i u prvom delu sezone u Ligi šampiona.

Ova tehnologija ima za cilj da ubrza proces provere i spornih situacija tako što omogućava utvrđivanje položaja igrača i lopte u bilo kom trenutku. Ovaj sistem biće dodat i korišćenju VAR sistema.

Na Svetskom prvenstvu smo imali nekoliko slučajeva gde je tehnologija pokazala minimalne ofsajde, ali i minimalna ostajanja igrača iza linije. Svakako je najvažniji je primer koji smo videli finalu kada su kod trećeg gola Argentine, Lautara Martineza centimetri „pozadine“ francuskog defanzivca delili od ulaska u nedozvoljenu poziciju.

Komentari

Vaš komentar