Vujadin Boškov u italijanskoj „Kući slavnih“

Podeli:
Vujadin Boškov
Guliver image

Fudbalska federacija Italije promovisala je čuvenog srpskog trenera Vujadina Boškova u člana „Kuće slavnih“.

Nagrada, ustanovljena sa namerom širenja i afirmacije italijanskog fudbala, na proleće će imati deseto izdanje. Po pravilima, odnosi se na fudbalere i trenere, zaslužne za rast i razvoj najpopularnijeg sporta na Apeninima i promociju Italije u svetu.

Povezano

#related-news_1

Komisija, sastavljena od eminentnih novinara, direktora novinskih kuća i predstavnika sindikata štampe, odlučila je ovog puta da mesto u galeriji nezaboravnih obezbedi i Vujadinu Boškovu. Porodica Boškov primiće posebnu „Nagradu sećanja“.

Veliki trener radio je nepunih 14 godina u Italiji – vodio Askoli, Sampdoriju, Romu, Napoli i Peruđu.

Sa klubom iz Đenove imao je najviše uspeha, 1989. prigrabio je pehar Kupa pobednika kupova, 1991. osvojio Skudeto, a godinu dana kasnije igrao sa Barselonom u finalu Lige šampiona (0:1). Vodio je i madridski Real, šampionski lovor u Španiji, zajedno sa kupom, osvajao 1980, trofeje je upisivao i u SFR Jugoslaviji i Holandiji. Godine dominacije u Italiji zaoružio je Superkupom sa Sampdorijom 1991.

Italijani su uvek prema Boškovu gajili neskrivenu emociju. Omiljen, kao trener, sagovornik, analitičar i fudbalski filozof, često je u nadahnutim razgovorima sa novinarima objašnjavao fenomene najpopularnijeg sporta na sebi svojstven način. Humorom i mislima, opštevažećim u svim dobima i meridijanima, ostavio je dubok trag na Apeninima, Španiji i prostorima bivše Jugoslavije. Legendarni Vujadin Boškov preminuo je 2014. u rodnom Begeču, kraj Novog Sada.

Promocija članova desete generacije italijanske „Kuće slavnih“ očekuje se na svečanosti u Rimu, u aprilu, ili maju.

Komentari

Vaš komentar