Rendžers sumnja u regularnost glasanja o kraju sezone

Škotska 11. apr 202016:53 > 16:56
Getty Image//Ian MacNicol

Škotski fudbalski savez organizovao je glasanje klubova članova o potencijalnom prekidu sezone u nižim profesionalnim ligama. Savez je kao rok dao petak, ali ispostavilo se da klubovi imaju rok od 28 dana da se izjasne. Rendžers tvrdi da tokom glasanja "nije sve bilo regularno".

Ian MacNicol, Getty Images Sport

Od 42 kluba koja treba da se izjasne, u petak je svoj stav iznelo njih 39. Ispostavilo se da klubovi, shodno pravilima saveza, imaju rok od 28 dana da se izjasne.

Da bi predlog bio prihvaćen potrebno je da za bude devet klubova iz Premijer lige, osam iz Čempionšipa i 15 iz Lige 1 i Lige 2 (kombinovano). Od 39 koji su se izjasnili, deset iz Premijerl lige bilo je za, 16 iz Lige 1 i LIge 2 i sedam iz Čempionšipa tako da celo glasanje zavisi od odluke jednog drugoligaša koji će se prikloniti ovoj odluci.

Na isti način odlučivaće se i o prekidanju sezone u Premijer ligi ukoliko u nekom trenutku FS odluči da utakmice ne mogu da se igraju.

Neki klubovi su javno objavili da su svojim glasom podržali plan, a protiv cele inicijative veoma strogo su se izjasnili Rendžers i Hibernijan.

Dan posle glasanja, Rendžers se oglasio tvrdnjom da ima dokaze da tokom ovog procesa nije sve bilo legalno. Rendžers je pozvao na istragu o tome kako su prebrojavani glasovi i zatražio da u tom procesu budu izuzeti izvršni direktor Nil Donkaster i pravni savetnik Rod Mekenzi.

U saopštenju koje je objavio Rendžers navodi se da je Donkaster pokušao da ih ućutka, ali da to nikome neće poći za rukom.

„Debakl sa glasanjem i dokazi koje imamo pokreću niz ozbiljnih sumnji u vodeće ljude saveza. Kao klub koji je član ovog tela uznemireni smo dokazima koje smo dobili i smaramo da nemamo nikakvog drugog izbora nego da tražimo nezavisnu istragu celog slučaja. Ostali klubovi koji su videli dokaze koje imamo, dele našu zabrinutost“, poručili su iz Rendžersa bez posebnog preciziranja o čemu se radi.