SPFN: Gde je mala vojska, mnogo je hrabrih

Srbija - Super liga 27. feb. 201714:23 > 14:37
Podeli:
Maja Todić

Sindikat profesionalnih fudbalera Nezavisnost organizovao je konferenciju za medije u Beogradu. Tema - ni malo lepa.

Nakon što se poslednjeg dana prelaznog roka u Srbiji podigla velika prašina zbog odluka Fudbalskog saveza Srbije da dozvoli fudbalskim klubovima iz Superlige Borac iz Čačka, Novi Pazar i iz Prve lige Jagodini i OFK Beogradu da i pored neizmirenih dugovanja registruju igrače, Sindikat nezavisnih fudbalera Nezavisnost održao je u Beogradu u Medija centru konferenciju za medije.

Na konferenciji su se medijima obratili predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera Nezavisnost Mirko Poledica i fudbaleri Aleksandar Stojiljković i Nemanja Arsenijević.

Pored novinara, na konferenciji je bilo prisutno i desetak fudbalera koji su na taj način želeli da pruže podršku kolegama. Lica koja su svako privukla najviše pažnje svakako su kapiten Partizana Saša Ilić, kapiten Crvene zvezde Aleksandar Luković i kapiten Čukaričkog Igor Matić.

Mirko Poledica novinarima je pokazao sva dokumanta na koja se poziva, konkretno na odluke Disciplinske komisije FSS kojom su pravosnažne odluke o zabrani registracije igrača stavljene van snage.

„Interesantno je pre svega da su svi klubovi podneli istovetan zahtev Komisiji za žalbe, a da je o njima iz nekog razloga odlučivala Disciplinksa komisija. Takođe, ono što bode oči je i činjenica da je u svim slučajevima razlog za stavljanje odluke van snage isti – klub nije primio poštu. A onda u odluci stoji da je pošta primljena ali niko dostavnicu nije potpisao imenom i prezimenom pa se to ispostavilo kao problem“, rekao je Poledica.

Poledica je pokazao svaku pojedničnu odluku i naveo da Fudbalski klub Jagodina ima dugovanja prema 11 igrača, jednom treneru i službenim licima koji ma nije isplaćen novac za četiri utakmice omladinske lige i pet utakmica kadetske lige.

„Predsednik FK Jagodina je Goran Milanović, koji je i podpredsednik Fudbalskog saveza i član Odbora za hitna pitanja. A pogledajte kako posluje njegov klub? Pa da li je ovo poruka koja se šalje ostalim klubovima da ni oni ne moraju da plaćaju igrače? Fudbal je kod nas dotakao dno. Postao je igra u kojoj funkcioneri uživaju i bogate se, a ne igra se više zbog fudbalera, zbog navijača ili zbog trenerske struke koja takođe trpi veliku nepravdu“, naveo je Poledica.

„Na žalbi koju su uputili Komisiji za žalbe stoji datum 20. februar pa je to neko ispravio na 17. Znači, u istom danu je stigla žalba i doneta je odluka koja je istog dana objavljena u službenom glasilu FSS. To nije moguće“, objašnjava Poledica.

Fudbalski klub Novi Pazar ima neizmirena dugovanja prema devetorici igrača. Podneli su isti zahtev i dobili istu odluku.

Najzanimljiviji je, prema Poledicinim rečima, slučaj OFK Beograda kome je odluka o zabrani suspenzije ukinuta na osnovu „pisanog dokaza o plaćanju dugovanja Ilić Marku, Ilić Stefanu i Damjanović Darku“.

„Mi pouzdano znamo da Damjanović Darko nije dobio nikakav novac“, kaže Poledica.

Ono što predsednik SPFN navodi kao posebnu nelogičnost je način na koji je Disciplinska komisija ove odluke donela.

„Prvo što nije jasno je zašto su oni odlučivali po žalbama upućenim Komisiji za žalbe. Zatim, u odlukama se navodi da je o pitanjima odlučivano na telefonskoj sednici Disciplinske komisije, a član 58. Statuta FSS kaže sledeće ‘Disciplinsku komisiju čini pet članova. Ova komisija odluke donosi kada su prisutna najmanje tri člana’, dakle ne može se odlučivati na telefonskoj sednici. Drugo, kako su preko teleofona mogli da utvrde da neko nije primio odluku. Moramo da dodamo da su odluke na osnovu kojih su klubovi istog dana registrovali igrače prvostepene i mi smo na njih uložili žalbe. Samim tim zbog utakmica na kojima su igrali igrači registrovani na osnovu nevažeće, prvostepene odluke nisu regularni. Za ovo bi u normalnoj zemlji neko krivično odgovarao i mi smo podneli krivine prijave protiv Disciplinske komisije FSS i Komisije za licenciranje i registraciju igrača“, kaže Poledica i dodaje:

„Da nas neko ne shvati pogrešno, ne radi se ovde o novcu i o nekolicini oštećenih igrača. Ovde se radi o fudbalu i o tome da jednom moramo da se zapitamo da li ima u našoj zemlji prava i pravde kada vidite da je predsednik disciplinkse komisije sudija Aplacionog suda u Kragujevcu Žarko Stevanović koji bi trebalo da zna da se ovo kosi pravu, pravdi i pre svega moralu“, zaključio je Mirko Poledica.

Novinarima su se obratili i Slobodan Pajović i Nemanja Arsenijević koji su želeli da ukažu na težak položaj fudbalera u Srbiji.

„Žao mi je što nema ovde ispred nas još igrača jer samo zajedno možemo da rešimo probleme. Iako do sada niste bili u situaciji u kojoj su vaše kolege mislim da je samo pitanje dana kada ćete se u njoj naći. Mene je deset dana pre kraja prelaznog roka zvao Goran Milanović, a kontaktorao je i druge igrače, da me pita da li možemo da se dogovorimo da mi dug isplate u tri rate. Ja sam to odbio, ali bilo je i onih koji su prihvatili. Ja nisam jer sam u Jagodini već jednom izigran. Kada sam odlazio prisatao sam da mi dug isplate u dve rate. Izigrali su me i potražio sam pomoć Sindikata. Tužio sam klub i već godinu dana imam pravosnažnu presudu da su miu dužni i koliko su mi dužni. Prošao je prvo letnji prelazni rok, upeli su da se provuku, sada smo se nadali tom novcu u ovom prelaznom roku i evo šta se desilo“, ispoveda se Arsenijević.

„Sada kažu kako nisu znali za zabranu registracije, a mene su zvali pre deset dana da s dogovorimo. Nema tu šta da se kaže. Fudbalski savez nam je okrenuo leđa i poslao nam jasnu poruku da za igrače nema prava i pravde i da su nezaštićeni. Ostalim klubovima je poslata poruka da mogu da ne izvršavaju svoje obaveze. Ja igram u Srbiji od svoje 18. godine. Tužio sam poslednja četiri kluba u kojima sam igrao. Verujte, igrači odlaze iz Srbije i kažu bolje im je i u Maleziji“, kaže Arsenijević.

„Pozvao bih reprtezentativce naše zemlje da se pridruže Sindikatu, da nam pruže podršku jer njihov glas ima ‘težinu’, a i oni su igrali ovde i svi su napravili karijere zahvaljujući svojim saigračima koji su ostali u Srbiji“, apeluje Arsenijević.

Mirko Poledica je objasnio da ima nekoliko reprezentativaca koji su članovi Sindikata, ali da konkretno nikada nisu uspeli da dopru na primer do kapitena Branislava Ivanovića ili Aleksandra Kolarova.

Aleksandar Stojimirović nije uspeo da sakrije ogorčenost u glasu dok se obraćao medijima i kolegama prisutnim u Medija centru.

„Fudbal je sport, a sport treba da ostane sportistima. Moramo da znamo da klubovi ne bi ovo radili da im nije dozvoljeno, a ne samo da im je evo dozvoljeno već se i podstiču da ovako rade. Ne radimo mi ovo iz interesa da naplatimo dugovanja, verujte nije to neki veliki novac. Stvar je u budućnosti. Šta ćemo ostaviti deci? Ja imam brata koji je fudbaler. Imam sina. Šta da mu kažem? Da mu kažem da nema svrhe igrati fudbal u Srbiji? Žao mi je što među nama nema više solidarnosti. Izigran sam u Radničkom pa u Jagodini. Vređaju nam inteligenciju lažima i izmišljotionama. Mi možda jesmo fudbaleri, ali ima i među nama pametnog i obrazovanog sveta, ne pije vodu ona priča o glupim fudbalerima. Da nema Sindikata ne bi ljudi ni znali šta se sve radi. Ni pretnje više nisu retkost. Ovo je užas jedan“, zaključio je Stojimirović.

„Znate kada pročitate da je neko oprostio dugovanja pre prelaska u drugi klub? Pa nije verujte. Ima i igrača koji su nam dolazili da traže savet jer su dobijali pretnje da će im članovi porodice dobiti otkaz ukoliko ne ‘oproste’ dug“, nadovezao se Poledica.

Uz napomenu da je konferencija organizovana na predlog velikog roja članova Sindikata i da ni štrajk nije daleka i isključena opcija, iz Sindikata su poručili da je vreme da se srpskom fudbalu vrati dostojanstvo.