FK Partizan: Želimo VAR tehnologiju i strane sudije!

Podeli:
Srdjan Stevanovic/Getty Images

Fudbalski klub Partizan zatražio je revolucionarnu promenu u srpskom fudbalu, kakva je viđena u nekim od najjačih evropskih liga. Takođe, šampion Srbije traži da se deljenje pravde na predstojećem ‚večitom derbiju‘ prepusti stranim sudijama.

‚Crno-beli‘ su se u ponedeljak oglasili saopštenjem u kojem su naveli sve sudijske odluke za koje smatraju da su od početka sezone donete u korist Crvene zvezde. Zvezda posle 18 odigranih kola Superlige Srbije drži čelo tabele sa šest bodova prednosti u odnosu na branioca titule.

U saopštenju šampiona Srbije se navodi da „Crvena zvezda gotovo dva meseca ne prestaje sa okupacijom i uzurpacijom medijskih naslova“. Dodaje se i da ti naslovi „ukazuju na nekakvu tajnu i skoro pa okultnu spregu između FK Partizan i FSS, njenog predsednika i sudijske organizacije“. Takođe se navodi nekoliko grešaka sudija, među kojima su šest dosuđenih penala za ‚crveno-bele‘, uz dva crvena kartona za protivnike Crvene zvezde.

Pored svega toga, Partizan ističe da je klubu iz Humske interes srpskog fudbala primaran i da „ne sme da se dopusti vladavina prava sile, već isključivo sile prava“. I u zaključku se traži uvođenje VAR tehnologije, po ugledu na Bundesligu i Seriju A, ali samo na utakmicama ‚večitih‘.

FK Partizan upućuje zvaničnu inicijativu FSS i Zajednici fudbalskih klubova Superlige i Prve lige Srbije da se, po uzoru na najveće evropske lige, uvede VAR tehnologija na svim utakmicama FK Partizan i FK Crvena zvezda i da se, počevši od predstojećeg večitog derbija, koji je zakazan za 13. decembar, delegiraju strane fudbalske sudije, koje su na vrhu UEFA i FIFA liste po kvalitetu suđenja“, stoji u saopštenju, „Eventualne primedbe o dodatnim troškovima takve odluke bi delovale licemerno u poređenju sa činjenicom da bi dobili potpuno regularno takmičenje i ukinuli percepciju javnosti da fudbalske sudije sistemski sude protiv manjih klubova a u interesu dva naša najveća kluba. Partizanu takva percepcija nije potrebna i ovom inicijativom želimo da damo doprinos potpunoj regularnosti takmičenja i zaštitimo interes svih aktera u Superligi Srbije“.