FSS dao licencu, ali Spartak LE neće igrati u Subotici

Srbija - Super liga 29. maj 201814:00 > 14:03
Miloš Marković

Fudbalski klub Spartak Ždrepčeva krv je od Komisije za licenciranje Fudbalskog saveze Srbije dobio licencu za igranje evropskih mečeva i mečeva Superlige na svom terenu, ali predstavnici UEFA komisije nisu bili potpuno zadovoljni.

Komisija za licenciranje klubova FSS na sednici održanoj 19. i 20. aprila razmatrala je dokaze o ispunjenosti kriterijuma za klubove koji su se prijavili za postupak licenciranja za takmičenja u organizaciji UEFA i za takmičenje u Superligi Srbije za sezonu 2018/2019. Razmatrani su dokazi vezani za sve kriterijume: sportske, infrastrukturne, personalno-administrativne, pravne i finansijske.

Komisija je konstatovala da je pristiglo ukupno devet prijava, kao i dokumentacija vezana za ispunjenje kriterijuma od strane klubova u okviru postupka licenciranja za takmičenja u organizaciji UEFA, odnosno 21 prijava i dokumentacija vezana za ispunjenje kriterijuma od strane klubova u okviru postupka licenciranja za takmičenje u Super ligi Srbije.

Uvidom u dostavljenu dokumentaciju, Komisija je jednoglasno odlučila da se, a na osnovu dokaza o ispunjenosti kriterijuma, izda licence Crvenoj zvezdi, Partizanu, Čukaričkom, Napretku i Voždovcu koji su u potpunosti ispunili svih pet navedenih kriterijuma predviđenih odredbama Pravilnika o licenciranju. Ova licenca podrazumeva da navedeni klubovi imaju pravo da nastupaju, kako u takmičenjima u organizaciju UEFA, tako i u Superligi Srbije u sezoni 2018/2019, a u zavisnosti od ostvarenog sportskog rezultata.

Fudbalski klub Spartak Ždrepčeva krv u prvom krugu našao se u društvu klubova koji nisu ispunili sve kriterijume, međutim nakon uložene žalbe i priložene dodatne dokumentacije, Subotičani su dobili licencu. Spartak kao klub je ispunio sve kriterijume i dobio licencu za takmičenje u organizaciji UEFA i Superlige Srbije u predstojećoj sezoni.

Jedina sporna tačka ostala je infrastruktura. Spartak će moći da odigrava utakmice domaćeg šampionata na Gradskom stadionu, dok mečeve kvalifikacija za Ligu Evrope neće. Subotičani će najverovatnije svoje utakmice na međunarodnoj sceni kao domaćini, igrati u Novom Sadu.

„Kad je Komisija za licenciranje klubova FSS donela odluku da ispunjavamo sve kriterijume i da možemo da igramo evropske utakmice, tačnije kad nam je dala licencu za međunarodno takmičenje, od UEFA je stigao izveštaj da Gradski stadion u Subotici ne ispunjava uslove za odigravanje kvalifikacionih mečeva Lige Evrope. Iz tog razloga smo uputili molbu gradu Novom Sadu, Vojvodini i UEFA da međunarodne utakmice igramo na stadionu Karađorđe“, rekao je Tadija Stantić, sekretar Spartaka ŽK.