Marko Mišković: Umoran sam od fudbalskih kartela

Srbija - Super liga 28. avg 201816:27 > 16:33
Podeli:
FK Napredak

Predsednik Napretka Marko Mišković u ponedeljak je podneo neopozivu ostavku na mesto čelnika kluba iz Kruševca, a dan kasnije u pisanoj formi izneo je razloge (ne)čekivane odluke.

Napredak je proteklog vikenda ostao bez dva boda protiv Radničkog u duelu u kojem je sudija Dragan Čolović dosudio dva penala za Nišlije, a očigledno je poslednji duel samo ubrzao Miškovićevu odluku da se povuče.

Saopštenje prenosimo u celosti.

Nakon svih dešavanja u domaćem fudbalskom prvenstvu, koja su se intenzivirala već na početku aktuelne sezone, u prilici sam da se na ovaj način obratim javnosti. Sedam godina, na čelu Fudbalskog kluba Napredak, nastojao sam da potpuno samostalno, ličnim finansiranjem svih nivoa i struktura Kluba pokažem kako se u Srbiji može raditi časno, pošteno, privatnim sredstvima, da se može uspešno ulagati u sport i dostojanstveno boriti za uspeh.

„U toj su mi misiji najveći saradnici bili igrači, administrativni i celokupni sportski sektor Fudbalskog kluba Napredak, koji su neretko odolevali različitim pritiscima, podnosili tešku žrtvu zarad osećaja sportskog digniteta, časno se borivši na terenu, a i van njega, ne dozvoljavajući da bilo ko potceni njihov rad i ogroman trud. Na tome sam im svima duboko zahvalan.

Za sedam godina, na mestu predsednika Kluba, dugovanja od preko milion i po evra uspeli smo da u potpunosti otplatimo, u celini finansijski oporavimo Napredak i uložimo značajna sredstva u sve infrastrukturne, sportske i administrativne nivoe Kluba.

Sedam godina je FK Napredak sinonim u fudbalskoj Srbiji za čestito postupanje, sportsko nadmetanje i iskazivanje brige za napredak domaćeg fudbala u celini. Međutim, nakon tih i takvih sedam godina, ostao je samo gorak ukus obmane, izrazitog razočaranja i teškog umora.

Umoran sam od saznanja da lični samopregor i časni fudbalski entuzijazam, bez podrške lokalne samouprave, nije bar jednako poštovan kao sumnjivi kladioničarsko-servilni napori izvesnih klubova iza kojih stoje organi njihovih lokalnih samouprava. Umoran sam od najrazličitije galerije likova i naravi “sportskih radnika” koji čine ništa drugo do ličnu telesnu gardu onih koji unižavaju fudbalsku igru, rugaju se poštenju i časnoj borbi za bodove.

Umoran sam od takve sudijske organizacije koja ostaje nema i gluva na sve dobronamerne i institucionalne predloge i sugestije u vezi sa suđenjem a onda, kada progovorite o tome javno, budući da vaš glas na sednicama ostaje negde u tmini zamagljenih prostorija institucija unutar Fudbalskog saveza, čeka vas “preki sud” kontroverzne Disciplinske komisije FSS, čiji je zadatak da vas, kroz osudu za verbalni delikt, “disciplinuje” i onemogući slobodnu reč.

Umoran sam od fudbalskih kartela, neprincipijelnosti, statuta skrojenih po meri pojedinca, sramotne medijske slike i potpunog nipodaštavanja rada regionalnih fudbalskih centara u kojima nema “omerte” usled nečasnih sudijskih odluka i delegiranja sudija po potrebi nagrađivanja poslušnika ili kažnjavanja slobodnih.

Ovaj umor mi, međutim, ne daje pravo da odustanem od borbe za boljitak srpskog fudbala u svim njegovim segmentima. Ukoliko je moja ostavka na mesto predsednika Fudbalskog kluba Napredak korak u tom pravcu, tu žrtvu podnosim dostojanstveno,“ naveo je Mišković.