Mandarić: Zvao me Partizan da uložim novac

Podeli:
Peter Macdiarmid

Čuveni biznismen Milan Mandarić poznat je po vođenju premijerligaških klubova, a već nekoliko godina je na čelu ljubljanske Olimpije, koju je izvukao praktično sa dna. Jedno od večnih pitanja je šta ga je sprečavalo da ulaže u srpske velikane Crvenu zvezdu i Partizan.

U Srbiju nisam mogao u Zvezdu i Partizan i kada god je došao neki predsednik, pokušao je da me vrati. U Hrvatskoj je bila i kombinacija sa Hajdukom. Nekoliko puta su sa mnom kontaktirali i tražili da uložim i u Partizan. Ali nisu mogli da reše pitanje navijača. Ja sam za saradnju sa navijačima i oni su glavni za uspeh kluba. Ali druge stvari koje nisu deo fudbala i sporta, ne mogu ja da rešim… Uvek sam govorio navijačima da su oni vlasnici kluba, ne ja. Uvek sam ih molio da mi pomognu da vodim klub – rekao je Mandarić u razgovoru za hrvatski „Večernji list“.

Nekadašnji prvi čovek Portsmuta, Lestera, Šefild Venzdeja već tri i po godine nalazi se na čelu ljubljanske Olimpije. U sezoni 2015/16. osvojena je prva titula posle 21 godine posta, ali smatra da još nije dobio zasluženo priznanje. Delom i zbog samog odnosa države prema elitnim sportskim klubovima, koji se razlikuje od Srbije ili Hrvatske.

Slovenija je lepa zemlja, ali još nisam doživio pravo priznanje. Ne daj bože da posrnu Dinamo, Hajduk ili Rijeka, mislim da bi to Hrvati primetili. To Slovence kao da ne zanima.

Kao vrhunske sportske radnike na ovim prostorima izdvaja dva čoveka.

Iskreno, Zdravka Mamića veoma cenim. Znam što je bio Dinamo i on je doveo klub do zavidnih visina. Žao mi je što se događaju neke loše stvari, ali zaslužuje veliki kredit za sve što je napravio za Dinamo i hrvatski fudbal. U Sloveniji je Zlatko Zahović jedini kojem bih čestitao na viziji. Doneo je dosta Mariboru.

Kao i mnogi i Mandarić smatra da je regionalna liga na ovim prostorima veoma poželjna.

Dosta sam o regionalnoj ligi razgovarao s predsednikom UEFA Aleksandrom Čeferinom. Kada bi se izbegle emocije nedavne političke istorije, to bi bilo sjajno. Znam da je to teško, ali jednog dana moraćemo da priznamo da smo mi u fudbalskom smislu isti. Između nas u fudbalu nema ni srpstva ni hrvatstva, svi smo isti.