Partizanu i Radničkom preti oduzimanje bodova

Srbija - Super liga 11. apr. 201913:37 > 13:40
Podeli:
FSS

Predsednik Fudbalskog saveza Srbije Slaviša Kokeza u intervjuu za Sportski žurnal govorio je o reprezentaciji Srbije, ali je opširan deo priče posvećen Partizanu i potencijalnom oduzimanju bodova crno - belima i Radničkom iz Niša.

Dean Mouhtaropoulos, Getty Images

U mandatu Slaviše Kokeze na mestu predsednika Fudbalskog saveza Srbije samo jednom je došlo do oduzimanja bodova klubovima zbog zakulisnih radnji, ali nikad do sada na tapetu nisu bili klubovi iz Superlige. Nekoliko klubova iz Prve lige sankcionisano je zbog nameštanja mečeva dok su Crvena zvezda i Partizan kažnjeni oduzimanjem po dva boda ali zbog verbalnog okršaja čelnika klubova.

U razgovoru za Sportski žurnal, Kokeza je najavio da bi do kraja aprila to moglo da se promeni i da bi mogle da budu izrečene prve kazne superligašima zbog nameštanja mečeva. Disciplinska komisija proverava tri meča.

„U narednih mesec dana menja se pravilnik Etičke komisije koja će po ubrzanom postupku, gde postoji očigledna situacija, da sankcioniše klubove. Pred disciplinskim organima su trenutno tri utakmice: Proleter – Radnički, Partizan – Dinamo i Zlatibor – Sinđelić“, rekao je Kokeza za Žurnal.

Verovatno se mnogi od vas sećaju meča Proletera i Radničkog koji su Nišlije dobile sa 2:0 a obeležile su ga sumnjive reakcije štopera domaćeg tima Zarije Lumbalića nakon kojih je Radnički došao do golova.

Duel Partizana i Dinama (6:0) takođe je obeležen sumnjivim reakcijama štopera gostiju koje su rezultovale golovima i zbog čeka je Dinamo sam suspendovao određene igrače.

U nedavno odigranom meču Zlatibora i Sinđelića u Prvoj ligi (2:0) pisalo se prethodnog meseca uz napomene da su ga obeležila čudna dešavanja na terenu.

„Ne mogu da prejudiciram nešto što je na organima Disciplinske komisije, postoji mogućnost za oduzimanje bodova sada, ili za sledeću sezonu da neki klub startuje sa ‘minus šest’, ‘minus dvanaest’ kao što se dešava u Italiji, drugim zemljama“, poručuje predsednik FSS koji najavljuje i potencijalne visoke novčane kazne.

„Kad neki klub bude sankcionisan velikim novčanim kaznama od tri – pet ili deset miliona dinara, zapitaće se da li će da im padne na pamet da se bave nekim radnjama koje nisu u skladu sa pravilima“, zaključio je Slaviša Kokeza.

Iz Partizana je na ove izjave kao odgovor rečeno da je da „se klub još pre dva meseca izjasnio ovim povodom nadležnim organima FSS. Ukoliko budemo smatrali da to treba da ponovimo u javnosti, bićete obavešteni“.