Milojević: Hvala Grofu od koga sam nasledio igrače

Srbija - Super liga 16. dec. 201920:52 > 21:09
Podeli:
Alex Broadway/Getty Images

Treneri Crvene zvezde i Partizana Vladan Milojević i Savo Milošević govorili su na predavanju za PRO licencu FSS. Tom prilikom glavnokomandujući crveno-belih izneo je nekoliko zanimljivih opservacija oko protivnika sa kojima se Zvezda susretala u njegovom mandatu, ali nije zaboravio i prethodnika.

Zahvalio bih se gospodinu Božoviću od kog sam nasledio igrače. Da nije bilo njega i igrača koje je on izabrao, sigurno da ne bi bilo i svega što je posle usledilo – rekao je Milojević.

Povezano

 Potom se dvostruki uzastopni šampion dotakao analiza raznih protivnika na evrosceni sa kojima se Zvezda susretala u njegovom mandatu.

Protiv Krasnodara smo imali ozbiljan problem sa adaptacijom na teren, sa sintetikom, u prvih 20 minuta. U jednom trenutku me je Radonjić pitao ‘šefe šta je ovo, je li sve uredu’. Bilo mi je kao da gledam ‘Space jam’ sa Duškom Dugouškom, a ne svoje igrače, jer su imali problem sa tehnikom, prijemom lopte, trčanjem… Na sve to, prvi put smo se susreli sa formacijom 2-2-4-2. Protiv Salcburga sam zatvorio lap-top i rekao ‘hajde da igramo, pa šta nam Bog da’. Bilo je jako teško analizirati ih. Probali smo, crtali, pričali, velike poteškoće smo imali u pripremi. Na prvoj utakmici sa Jang Bojsom obim njihovog trčanja bio je 119, a naš 117. Bila nam je to trkački najuspešnija utakmica, ali posle svake takve su nam ispadali igrači. Posle Liverpula smo ostali bez trojice. Ne možemo da iznesemo takve utakmice bez povreda jer ih ne igramo u kontinuitetu. Cilj u revanšu nam je bio da im ‘ukrademo’ kilometre i uspeli smo da ih u revanšu spustimo na 10 kilometara manje nego što su pretrčali u prvoj. Odigrali smo balkanski. Čuvali loptu, igrali sporo, probali da ‘ubijemo igru’.

Kao što je prvi pomoćnik Milan Kosanović rekao kvalifikacije i sama Liga šampiona potpuno su različiti nivoi. To se posebno videlo protiv Bajerna i Totenhema.

Znali smo da Niko Kovač voli kontinuirani napad, voli da lopta kruži i da napad traje, ali Hansi Flik je to promenio. Vratio je direktan fudbal, visok presing i da se svaki napad završava udarcem na gol. Protiv nas su imali 26 šuteva. I, uvek kad lopta ide na bok, mora da usledi centaršut. Još nešto, u Minhenu kad smo igrali, čim se vidi da lopta ide u gol-aut, dečak pored terena uzima drugu i baca je Nojeru. Neverovatna je njihova tranzicija. Nisam video trkački jaču ekipu od Totenhema. Igraju jako, jako dobro na malom prostoru, neverovatna im je preciznost dodavanja.

Šta treba učiniti da bi se ubuduće promenio taj inferioran odnos u odnosu na one najjače?

Igrati protiv ovako velikih ekipa na ravnopravnom nivou još nije realno. Šta treba da se promeni, to je pitanje za sve nas. Srpskim ekipama nedostaje kontinuitet, jer se često menjaju igrači. To je veliki problem za fudbal na ovim prostorima. Nekada si znao napamet igrače nekog tima po pet-šest godina, a danas se, usled nedostatka finansija, timovi menjaju svake godine.