Matijašević: Nismo želeli da ponizimo fudbalere

Podeli:
FK Čukarički

Povodom optužbi fudbalera iz sindikata "Nezavisnost" da čelnici Fudbalskog saveza Srbije da žele da ih ponize jednokratnom pomoći od 500 evra, dok oni traže svoje neisplaćene plate na koje godinama čekaju, oglasio se i sportski direktor FSS Vladimir Matijašević.

Njegovo saopštenje u celosti bez izmena prenosimo.

„Povodom saopštenja bivših igrača koji su se oglasili preko Sindikata fudbalera “Nezavisnost” osećam ličnu i profesionalnu potrebu da objasnim određene stvari.

Lično sam ja, Vladimir Matijašević, nekadašnji profesionalni fudbaler, zatim i funkcioner u više klubova, trenutno angažovan na mestu sportskog direktora FS Srbije, razgovarao nedavno sa predsednikom Sindikata “Nezavisnost” Mirkom Poledicom i predočio da predsednik FS Srbije Slaviša Kokeza ima ideju da sa određenom donacijom od po 500 evra jednokratno, pomogne bivšim igračima koji imaju problema sa potraživanjima.
Poledica mi je rekao da je to dobra ideja i imam pismenu prepisku sa njim o tome. Dogovor je bio da se sa idejom ne izlazi u javnost dok je ne odobri Skupština FS Srbije, što se posle jučerašnje sednice i dogodilo.
Dakle, da budem jasan, nije FS Srbije želeo da bilo koga ponižava, niti da stavlja bilo kog igrača u neprijatan položaj. Ako smo od gospodina Poledice kao prvog čoveka Sindikata “Nezavisnost”, koji se bori za prava ovih fudbalera, dobili pozitivno mišljenje, smatrali smo da ne postoji razlog da ne učinimo koliko možemo u ovom momentu. Niko iz FS Srbije ni jednog momenta nikog nije hteo da ponizi ili da učini bilo šta što bi situaciju u kojoj se ti igrači nalaze pogoršao. Naglašavam ponovo da kao bivši igrač kome su dugovali novac i kao profesionalac koji dugo radi u ozbiljnim fudbalskim sredinama vrlo sam svestan kroz to šta ti momci prolaze. Sve je bilo stvar naše dobre volje, a ne negativne namere.

S poštovanjem

Vladimir Matijašević,
Sportski direktor FS Srbije“, stoji u saopštenju Matijaševića.

Fudbaleri su u svom saopštenju optužili FSS da zapravo pomaže klubovima koji ne žele da isplate svoja dugovanja.

„Odlukom rukovodstva FSS da nam dodeli po 500 evra pomoći osetili smo dodatno poniženje na koje ne pristajemo. Podsetićamo javnost da je FSS sve ove godine pružao klubovima logističku podršku da ne budemo isplaćeni za svoje pošteno zarađene plate, na način da su štitili klubove, nisu ih kažnjavali i pomagali su im u izigravanju fudbalskih regulativa.

Poreg gore navedenog, svi igrači su na račun FSS morali da upate u proseku više od 500 evra (bez advokatskih troškova) da bi dobili zvanične odluke i da bi mogli da napuste klubove dužnike i sada nam nude da nam vrate ono što su nam već uzeli, dok je u isto vreme stranim igračima sve bilo besplatno.

Takođe, FSS je sve ove godine prećutno pomagao klubovima dužnicima, da i dalje prihoduju od trening kompenzacija i solidarnih transfera. Za vreme našeg štrajka dok smo sedeli na betonu FSS je delio sportsku opremu po Srbiji i niko nas nije pitao kako nam je.

Pored naših teških materijalnih statusa, naše dostojanstvo nije na prodaju. Gospodo iz FSS, zahvaljujući vama većina naše dece je gladna ali na sreću, naša deca su zdrava.

Nažalost, u Srbiji ima dosta gladne i bolesne dece pa vas pozivamo da novac koji ste namenili za naše ponižavanje usmerite onim kojima taj novac život znači.

Uplatite novac na račun 160-6000000043054-91 za lečenje naše malene sugrađanke Sofije Markuljević i opraštamo vam sve vaše grehove“, navodi se u saopštenju fudbalera.