Srpske klubove čeka gladijatorska borba za opstanak

Srbija - Super liga 17. jul 202019:06 > 19:08
FSS

Kako je ranije najavljeno, fudbalska sezone 2020/21. u Srbiji će početi 1. avgusta u Superligi, a 15. avgusta u ostalim rangovima, ali razvoj situacije sa epidemijom koronavirusa stavlja na tu odluku znak pitanja.

Odluka o skraćenju ove sezone povukla je i donošenje odluka o proširenju svih liga u Srbiji. To znači da će sledeće sezone klubovi voditi veliku borbu za opstanak jer će ispadati i veći broj klubova.

Odbor za hitna pitanja Fudbalskog saveza Srbije na poslednjem sastanku je potvrdio da će format takmičenja od sledećeg leta biti identičan onom koji smo imali prošle sezone, odnosno da će se od sezone 2021/22. lige vratiti na isti broj klubova kao u sezoni 2019/20.

To u praksi znači sledeće – iz Superlige će ispasti šest klubova, a iz Prve lige čak osam od 18 timova. Neće biti baraža, neće biti doigravanja, prva dva tima iz Prve lige plasiraće se u Superligu.

Nemilosrdno će biti u Srpskoj ligi. Iz trećeg ranga moglo bi da ispadne minimalno 37 ekipa od rekordnih 78 koliko će se takmičiti u ovom rangu, a samo dve će se plasirati u viši rang. To u praksi izgleda ovako:

Iz Srpske lige Zapad, koja će jedina imati 18 učesnika dok će se u ostalim takmičiti po 20, ispašće pet klubova plus onoliko klubova koliko ispadne iz Prve lige, a pripada teritoriji SL Zapad.

Iz Srpske lige Istok ispada sedam klubova, plus onoliko klubova koliko ispadne iz Prve lige, a pripada teritoriji SL Istok.

Iz Srpske lige Vojvodina ispada šest klubova, plus onoliko klubova koliko ispadne iz Prve lige, a pripada teritoriji SL Vojvodina.

Iz Srpske lige Beograd ispada pet klubova (ili šest ako prvoplasirani ne prođe barađ za Prvu ligu.

Ukupno će dva kluba izboriti mesto u Prvoj ligi. Pobednici četiri grupe igraće baraž, samo dva idu rang više.

Iako je prethodnih dana bilo priče o mogućem povećanju broja stranaca, Odbor za hitna pitanja ovo pravilo nije ni razmatrao, pa i za sledeću sezonu važi da ekipe mogu da imaju po četiri stranca.