Povratnik u Humsku – oproban recept

Podeli:
Getty Image

Aleksandar Stanojević novi je trener Partizana, ali on nije novo lice na klupi kluba iz Humske. Šta više svrstao se u prilično veliki red onih koji su se vraćali na klupu crno-belih.

Partizan je u bogatoj istoriji imao 43 različita trenera, od toga 15 njih se bar još jednom vraćalo da ponovo budu treneri. Aleksandar Stanojević je 16. Već u prvim godinama bitisanja Partizan je pokazao da mu nije strano da vrati trenera koji je već sedeo na klupi. Prvi čovek koji je vraćen na klupu bio je mađarski trener Ilješ Špic. On je u prvom mandatu vodio crno-bele i za to vreme osvojene su dve titule i kup. Posle toga vraćao se čak tri puta, ali je sve ukupno u ta tri mandata proveo tri godine i osvojio još samo dva kupa.

Jedan od najpriznatijih trenera Partizana je Florijan Matekalo, koji je iznedrio čuvene Partizanove bebe. On se dva puta vraćao u Partizan, ali je jedini trofej u kupu osvojio u svom prvom, kratkotrajnom mandatu od jedva godinu dana 1957. Legendarni Stjepan Bobek u prvom mandatu kao trener crno-belih osvojio je tri uzastopne titule, a u drugom koji je trajao dve godine uzeo je još jednu, tako da je on primer uspešnog povratnika.

Giuseppe Bellini, Getty Images

Povezano

Od raspada velike države još više je Partizan insistirao na povratnicima. Najtrofejniji trener crno-belih Ljubiša Tumbaković posle sedam godina na klupi prvog tima i pet titula vratio se u klub posle samo godinu dana. U naredne dve godine osvojio je kup i prvenstvo, ali je morao da ode zbog skandala van fudbalskog terena. Tih godinu dana bez Tumbe popunio je Miodrag Ješić. U prvom mandatu ostao je bez trofeja, ali mu je pružena nova šansa 2006. I tada Crvena zvezda je uzela duplu krunu, tako da je Ješić i drugi mandat završio posle samo godinu dana bez trofeja.

Između dva Nemca Lotara Mateusa i Jirgena Rebera na klupu crno-belih seo je Vladimir Vermezović. U prvoj sezoni osvojio je titulu bez poraza i odveo je klub najdalje u Evropi posle raspada velike države do osmine finala Kupa UEFA. Ipak, nije se zadržao duže od godinu dana pošto mu je presudio Makabi Petah Tikva, ali se vratio na klupu omiljenog kluba 2012. Iako je Partizan bio lider smenjen je u finišu te sezone jer se Crvena zvezda primakla na dva boda i sezonu je završio Vuk Rašović osvojenom titulom.

Miroslav Todorović/FK Partizan

Posle Ješićevog drugog mandata na klupu crno-belih seo je Miroslav Đukić. Partizan je igrao dobar fudbal, bio lider ali na polusezoni Đukić dobija ponudu da postane selektor Srbije i ustupa klupu nekadašnjem reprezentativnom saigraču Slaviši Jokanoviću. Novu priliku dobija 10 godina kasnije 2017. i u toj sezoni sa Partizanom je prezimeo u Ligi Evrope, ali je izgubio prvenstvo. Uteha je bila osvojen kup, međutim na početku naredne sezone došlo je do razlaza.

Kada Grobarima pomenete povratnike prvo ime koje im pada na pamet je Marko Nikolić. On je seo na klupu Partizana u zimu 2013. i vodio ga u prvom mandatu tačno dve godine. Iako nije doživeo poraz u večitim derbijima, nije uspeo da osvoji titulu, a 2015. je smenjen iako je bio prvi na tabeli i njegov posao završio je Zoran Milinković. Ipak, došao je godinu i po dana kasnije kao vatrogasac, posle ispadanja iz Evrope i već napravljenim bodovnim zaostatkom u odnosu na Crvenu zvezdu, ali opet je derbije odigrao maestralno i na kraju odveo Partizan do duple krune, poslednje za sada.

Getty images by Srdjan Stevanovic

Aleksandar Stanojević je bio trener godinu i po dana ali je osvojio dve titule, kup i odveo je Partizan u grupnu fazu Lige šampiona. Tim rezultatima postao je ljubimac Grobara, a kako će proći u povratničkom mandatu, ostaje da se vidi. Kada je prvi put došao u finišu sezone imao je četiri boda manje od Crvene zvezde, pa je uspeo da osvoji titulu. Sada Partizan ima šest, ali Stanojević je poznat kao čovek koji voli izazove.