Otišao si Dragane, ostala je tuga: I tako 35 godina

Podeli:
FK Partizan

Pre tačno 35 godina tragično se završio život jednog od najtalentovanijih napadača Partizana ikada Dragana Mancea, koji će zauvek ostati zapamćen kao najveća legenda Grobara.

Efektni golovi, ruke uzdignute visoko skupljene u pesnice dok proklizava i slavi još jedan pogodak u nizu, režiranje jednog od najvećih povrataka u istoriji jugoslovenskog fudbala i na žalost kobni stub nadvožnjaka na auto-putu Beograd-Novi Sad. Sve to su prve asocijacije na Dragana Mancea, koji je izgubio život u saobraćajnoj nesreći pre tačno 35 godina.

Povezano

Rođeni Zemunac imao je sled karijere očekivane za dečaka iz tog kraja zadojenog fudbalom. Počeo je u Galenici, a onda je 1980. sa 18 godina prešao u Partizan. Za pet godina u crno-belom dresu odigrao je 279 utakmica i postigao 174 gola, učinak kakav mogu da sanjaju mnogi koji su mnogo duže nosili dres jednog od dva najveća srpska kluba.

Osvojio je jednu titulu šampiona SFR Jugoslavije i zabeležio četiri utakmice u plavom dresu sa državnim grbom. U moru velikih utakmica koje je rešio svojim golovima sigurno da se izdvaja dvomeč iz Kupa UEFA u sezoni 1984/85. protiv Kvins Park Rendžersa. U londonskom porazu 6:2 postigao je gol koji se i dan danas prepričava, a u beogradskom revanšu je pokrenuo lavinu koja je odnela tih 2:6 i crno-beli pobeđuju 4:0 za proboj u dalje takmičenje.

I tako tri i po decenije kasnije, kult Dragana Mancea, omiljenog sina grobarskog Juga i dalje živi. Ulica blizu stadiona u Humskoj nosi njegovo ime, a u organizaciji Sport Kluba već par godina održava se turnir onih najmlađih u njegovu čast.