APR: Gubitak Partizana 29,2, u 2020. 6,41 milion evra

Srbija - Super liga 9. sep 202115:31 > 17:3628 komentara
Podeli:
FK Partizan
Kieran Mcmanus/BPI Shutterstock

Fudbalski klub Partizan, poslednji dan prošle godine, dočekao je sa kumuliranim gubitkom od 3.4430.853.000 dinara. Pretočeno u evre – crno-beli imaju minus od skoro nezamislivih 29.268.187! Da bude preglednije – 29,26 miliona evra!

Izveštaj nezavisnog revizora, objavljen na Agenciji za privredne registre, evidentirao je da su predstavnici Partizana iskazali i neto gubitak u 2020. godini. Iznos, „tričavih“, 753.626.000 dinara, ili 6,41 milion evra!

„Klub je u toku 2019. godine zaključio sporazum o odlaganju plaćanja poreskog duga na 36 mesečnih rata, po osnovu koga prva rata dospeva u martu 2021. Partizan je ustupio buduća potraživanja po osnovu sponzorstva, takođe, ima založena buduća potraživanja po osnovu sponzorstva za kredit kod banke. Klub u 2021. kasni u izmirenju dospelih rata po osnovu kredita“, navedeno je u istom dokumentu.

Povezano

#related-news_1

Revizor jasno upozorava, uzimajući u obzir negativne efekte uslovljene pandemijom, na materijalno značajne neizvesnosti „koje mogu da izazovu značajnu sumnju u sposobnost kluba da redovno izmiruje obaveze i posluje sa načelom stalnosti“.

Izlaz iz nimalo jednostavne situacije, rukovodstvo Partizana nudi u nekoliko stavki:

„Klub sa određenim sponzorima ima zaključene anekse ugovora o sponzorstvu za naredne godine. U skladu sa strategijom razvoja planirano je povećanje prihoda od markentiških aktivnosti na bazi uspostavljanja saradnje sa novim sponzorima, povećanje prihode od prodaje prava na registraciju igrača i kao rezultat investiranja u fudbalere i njihove dalje prodaje.“

Nezavisni revizor izneo je i konkretno mišljenje da ponuđena rešenja treba prihvatiti sa rezervom.

„Mogućnosti poboljšanja finansijskog položaja kluba su ograničene i gotovo u celosti zavide od planiranih akcija rukovodstva.“

Partizan je dve poslednje sezone završio bez trofeja, odavno je skrajnut sa velike scene, od 2017. nije osvojio titulu. U pogrešnim potezima sportskog sektora valja tražiti i uzroke nedostatka prihoda i ogromnog gubitka poslednjih godina. Nije tajna – sa mnogim fudbalerima, po odlasku, potpisani su reprogrami, ili otpisivana dugovanja.

Iliev, Vazura i Vučelić
Marko Metlas

„Ukupan iznos potencijalnih obaveza po osnovu sudskih sporova, koji se vode protiv kluba, iznosi 49.566.000 dinara. Pored navedenog, protiv kluba se vodi 46 prekršajnih postupaka, sa propisanom kaznom od 60.000 do dva miliona dinara. Konačan ishod sporova nije trenutno moguće predvideti, ali rukovodstvo veruje da i ukoliko se ne reše u korist kluba, neće imati značajne gubitke“, napisano je u izveštaju revizora.

 

Komentari

Vaš komentar