Bitke oko Statuta FSS: Predsednik ipak samo sa „minus 70“?

Srbija - Super liga 28. nov 20219:557 komentara
Podeli:
Pantelić, Kokeza i Bjeković
Srđan Stevanović/Starsport

Delegati Skupštine Fudbalskog saveza Srbije izjašnjavaće se u ponedeljak o novom predlogu Statuta. Verzija, usvojena na oktobarskoj sednici Izvršnog odbora FSS, mogla bi da na predstojećem zasedanju u Staroj Pazovi pretrpi nekoliko izmena.

U smiraj prošle nedelje, grupa delegata dostavila je tridesetak konkretnih primedbi, uobličenih u amandmane, na verziju profilisanu tokom burne sednice „fudbalske vlade“ od 30. oktobra.

Najinteresantnija amandman, kako saznajemo, odnosiće se na mogućnost ponovnog uvođenja starosne granice za budućeg predsednika Fudbalskog saveza Srbije. O dostavljenom predlogu – čelnik srpske kuće fudbala mora da ima manje od 70 godina – izjašnjavaće se skupštinski saziv. Naravno, pod uslovom da ideja o starosnom limitu bude i zvanično predočena kroz amandman tokom zasedanja u Staroj Pazovi.

Novi dani u FSS

#related-news_1

Godinama sporan član o suspendovanju prava licima starijim od 70 godina da budu birani, uveden je svojevremeno na inicijativu Slaviše Kokeze, u želji da sebi obezbedi sigurniji prolaz do predsedničke fotelje. Ukinut je predlogom novog statutarnog rešenja, ali se u međuvremenu pojavila inicijativa da, ipak, ostane na snazi. Konačnu reč daće delegati Skupštine FSS, u ponedeljak, u Sportskom centru FSS.

Ostali amandmani odnose se, uglavnom, na upotrebu preciznije terminologije, definisanja rada video-sednica, potencijalnih promena u strukturi fudbalske organizacije…

Nejasan je i dalje način izbora članova IO FSS. Predlog dostavljen najvišem telu na izjašnjavanje podrazumeva da, pored predsednika, ni ostalih 14 članova ne mogu biti delegati skupštinskog saziva. Budući predsednik predložiće listu najbližih saradnika, o čijem sastavu bi trebalo da se izjasni Skupština FSS. Zato će član 40 biti pod lupom na zasedanju u Staroj Pazovi.

Posebnim amandmanom zatraženo je da predsednici regionalnih saveza automatski budu članovi IO i potpredsednici FSS. Slično pravilo važilo je i ranije.

Novi predlog daje pravo sazivanja samo jedne vanredne sednice Skupštine, između redovnih sednica. Fudbalskom savezu Srbije dostavljen je predlog o ukidanju ograničenja.

Skupština FSS
FSS

Deo amandmana odnosi se i na izbor, nadležnost i komunikaciju generalnog sekretara FSS sa članovima IO. Najzanimljivijim, traži se ukidanje mogućnosti da prvi operativac saveza, u slučaju sprečenosti predsednika, vodi skupštinske sesije.

Poslednjih dana, živo se raspravljalo i o sednici Komisije za pravna pitanja, čije mišljenje je bilo preduslov za usvajanje Statuta FSS. Kvorum je obezbeđen u poslednjem trenutku, od pet članova izostala su dvojica, uz obrazloženje o neprihvatljivosti video-sednice za raspravu na važnu temu. Zato je dostavljen predlog na član 88 najvišeg pravnog akta FSS i zahtev da „po pitanju Statuta članovi komisije ne smeju da se izjašnjavaju elektronskim putem“…

Bogat predlog amandmana i potencijalnih izmena u budućem „Ustavu FSS“ najavljuju još jednu burnu sednicu u Staroj Pazovi. Sve kao plod zainteresovanih aktera da obezbede bolje startne pozicije, pred početak izborne trke, najverovatnije, u proleće iduće godine…

Vrući dani smeše se fudbalskoj Srbiji. Ponovo!

Komentari

Vaš komentar