Darko Nović uz Bratića: Oteran sam u Katar na školovanje

Srbija - Super liga 16. okt. 202111:251 komentar
Podeli:
Darko Nović
Privatna arhiva

Intervju Vidaka Bratića Sport klubu uzbunio je duhove u fudbalskoj Srbiji. Prvi glas podrške stigao je od Darka Novića, trenera godinama angažovanog u arapskom svetu i Kini, danas asistenta u stručnom štabu saudijskog superligaša Al Batina.

Odmah po saznanju da Bratić nije primljen na devetu generaciju najvišeg kursa Centra za edukaciju Fudbalskog saveza, Nović je napravio paralelu sa sopstvenim iskustvom.

„Odbijan sam od trenerske škole Fudbalskog saveza Srbije dva puta, 2014. i 2016. godine. Nisam hteo više ni da učestvujem u ujdurmi, odlučio sam da sreću potražim u Kataru. Prijavio sam se na prvi poziv tamošnjeg centra, 2020. i odmah dobio zeleno svetlo da se školujem za najviše fudbalsko zvanje. Diploma i UEFA PRO licenca već su moji“, siže je priče Darka Novića.

Povezano

Zrenjaninac, bivši prvotimac Proletera i Obilića, dugogodišnji asistent Branka Smiljanića u Libiji, osamostalio se pre desetak godina. Radio je potom u Kataru, Kini i Saudijskoj Arabiji.

„Pažljivo sam pratio izlaganje kolege Vidaka Bratića i identifikovao se sa njegovim slučajem. Nažalost, stručna biografija je najmanje bitna u konačnoj odluci ko će na spisak. Vidakovo iskustvo najbolji je dokaz – skoro deceniju radio je sa A licencom, okušao se i samostalno, sakupio dovoljno staža da, barem iz trećeg pokušaja, bude primljen na kurs za PRO UEFA licencu. Voleo bih da pročitam jasno obrazloženje poslednjeg spiska kandidata i zbog čega nije bilo mesta za Bratića.“

Darko Nović
Privatna arhiva

Iskoristio je Nović mogućnost da se kao stranac obrazuje u Dohi.

„Kad sam bio već višak u mojoj Srbiji, odlučio sam se da odem u Katar. Nije to bio lak potez, bukvalno sam oteran, ali za mene jedino razumljiv. Video sam kako stvari funkcionišu i na moju sreću dobio podršku u dalekom svetu. Korona je dodatno ubrzala obuku, većina predavanja održana je putem interneta i 2021. stekao sam zvanje trenera sa PRO licencom. Lako i jednostavno – moj primer, nažalost, nije usamljen. Mnoge kolege bile su prinuđene da sreću potraže van granica Srbije“, istakao je Darko Nović.

Komentari

Vaš komentar