Izbori u FSS: Trka počinje u avgustu

Srbija - Super liga 26. jun 202213:00 > 13:384 komentara
Podeli:
Nenad Bjeković i Dragan Stojković
Srđan Stevanović/Starsport

Izborni proces u Fudbalskom savezu Srbije počeće, najverovatnije, sredinom avgusta. Posle dužeg odlaganja, napokon se i nazire dinamika složenog procesa, čiji finalni „proizvod“ treba da budu novi skupštinski saziv i imenovanje predsednika FSS.

Prvobitni, zvanično neobelodanjen, plan o početku izbora, posle junskog ciklusa Lige nacija, pao je u vodu iz više razloga. Sa Statutom FSS neusaglašeni akti sudijske organizacije, vreme godišnjih odmora, maglovita slika kandidata i ključni – nedostatak „zelenog svetla“ političkog vrha – prologirali su start trke za dva meseca.

Izbori u FSS

#related-news_1

Da se napokon bliži početak izbora u FSS, jasno slikaju i naredni, sve izvesniji, proceduralni koraci, na putu do definisanja konačnih pretpostavki procesa. Do početka šampionata, najkasnije u naredne dve nedelje, Skupština Strukovne organizacije sudija FSS, usvojiće novi pravilnik. Sudijska organizacija, na istoj sednici, dobiće i v.d. predsednika, umesto odlazećeg Milana Karadžića. Prvom čoveku sudijskog esnafa, u jednoj od najgorih era srpskog fudbala, u četvrtak je poverenje uskratila i matična, beogradska, organizacija.

Usvajanjem pravilnika nestaće i poslednja brana izborima u skladu sa staturatnim rešenjima, usvojenim na burnoj skupštinskoj sesiji u Staroj Pazovi, krajem novembra prošle godine…

Najkasnije do sredine jula sastaće se i Izvršni odbor Fudbalskog saveza Srbije. Sednica u Sportskom centru FSS, prema planu, biće posvećena isključivo početku izbora – određivanju rokova, procedura, konstiuisanju Odbora za sprovođenje izbora…

Sredinom avgusta, prema načelnom planu, statovaće izborne radnje i to od najnižeg nivoa, opštinskih fudbalskih organizacija. Potom bi, prema ranije normiranim običajima, trebalo da se krene i u konstituisanja novih organa u strukovnim, sudijskim i trenerskim, strukturama. I tako redom, na gradskim, okružnim, područnim i regionalnim poljima.

Sve do konačnog završetka – konstituisanja skupštinskog saziva i izbora predsednika Fudbalskog saveza Srbije.

Srpska kuća fudbala, od marta prošle godine i zvanične ostavke Slaviše Kokeze, nema predsednika. Kraće vreme, do kraja maja 2021, u najvažnijoj kancelariji, na beogradskim Terazijama 35, sedeo je Marko Pantelić. Fudbalska vlada, 25. maja prošle godine, smenila je Pantelića i za zamenika predsednika imenovala Nenada Bjekovića.

FSS se, u međuvremenu, dodatno podelio, u složenim ratovima formirano je i nekoliko struja, spremnih da se upuste u borbu za najviše pozicije unutar FSS. Iako svi dobro umeju da čitaju – predsedničku fotelju dobiće čovek, po ukusu državnog vrha.

Ko je to – u ovom trenutku niko ne zna…

Komentari

Vaš komentar