Kazna Rusima donosi Srbiji mesto u kvalifikacijama za LE

Srbija - Super liga 2. maj. 202222:29 > 22:326 komentara
Podeli:
Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Evropska fudbalaska unija potvrdila je u ponedeljak pooštrene i produžene sankcije ruskom fudbalu, a od toga bi koristi sledeće sezone mogli da imaju i srpski klubovi.

Nakon izbacivanja ruskih klubova iz evropskih takmičenja za sledeću sezonu, srpski klubovi imaće bolji status nego što je bilo projektovano jer se automastski vrše pomeranja na listi.

Povezano

Što se konkretno srskih klubova tiče, najveća razlika u odnosu na sezonu koja se polako završava je što će Srbija imati predstavnike u sva tri UEFA takmičenja – izbacivanje ruskih klubova srpskim je otvorilo kvalifikacije za Ligu Evrope u kojoj ove sezone Superliga Srbije nije imala predstavnika.

Pobednik Kupa Srbije ići će tako u sezoni 2022/23. u kvalifikacije za drugo po snazi UEFA takmičenje i to od trećeg kola te će do grupne faze imati samo dva koraka.

Iako u Srbiji tek treba da budu odigrana polufinala Kupa, očekivano je da se u borbi za trofej nađu večiti rivali koji svakako važe za favorite u duelima sa Vojvodinom i Novim Pazarom.

Kalkulacije su jasne – ako zaista u finalu Kupa budu igrali Crvena zvezda i Partizan, a jedan od ta dva tima biće i šampion, onaj ko izgubi u šampionskoj trci ići će u kvalifikacije za Ligu Evrope.

Postoji još jedna zanimljiva kalkulacija. A ona kaže da bi, ako bude šampion Srbije, Crvena zvezda mogla u kvalifikacije za Ligu šampiona mogla da krene od trećeg kola. Uz obavezan uslov da Viljareal ne osvoji Ligu šampiona i time dobije direktno mesto u grupnoj fazi sledeće godine.

Iako se o tome pisalo, Srbija sigurno u sezoni 2022/23. neće dobiti dva mesta u kvalifikacijama za Ligu šampiona. To će morati da sačeka sezonu 2023/24.

U Ligi konferencije, bez obzira na pomeranja izazvana ispadanjem Rusa iz kombinacije, Srbija će ostati na dva predstavnika u ovom takmičenju, a to bi po sadašnjem stanju na tabali bili Čukarički i Voždovac.

Komentari

Vaš komentar