Komemoracija i sahrana Dragana Pantelića u ponedeljak

Reprezentacija 21. okt. 202119:35 > 19:40
Podeli:
Dragan Pantelić
Foto Sport Klub

Komemoracija legendi niškog Radničkog Draganu Panteliću biće održana u ponedeljak 25. oktobra u 13 sati u konferencijskoj sali na istočnoj tribini stadiona Čair.

Sahrana Dragana Pantelića održaće se istog dana od 16 sati na niškom Novom groblju. Opelo će početi u 15.30 sati.

Legendarni golman srpskog i jugoslovenskog fudbala preminuo je u sredu u 70. godini od posledica zaražavanja koronavirusom.

Bio je ikona Radničkog iz Niša, ali i jugoslovenskog fudbala, čiji je nacionalni tim predstavljao na Olimpijskim igrama u Moskvi 1980. i Svetskom prvenstvu u Španiji 1982. godine, piše na sajtu Fudbalskog Saveza Srbije.

Dragan Pantelić je fudbalom počeo da se bavi u rodnoj Lešnici, zatim nastavio u Grafičaru, a potom je prešao u Radnički gde je ostavio veliki trag, upisavši čak 421 nastup u dresu „meraklija“. Branio je i za Timok, u inostranstvu za francuski Bordo. Za 20 godina karijere odigrao je 529 utakmica na klupskom nivou i još 19 u dresu reprezentacije.

Postigao čak 29 golova

Ono što ga je izdvojilo od ostalih čuvara mreže, pored sjajnih odbrana, jeste njegovo izvođenje penala preko kojih je neumoljivo tresao mreže kolega na drugoj strani. Ukupno je postigao 29 golova, a jednom prilikom i het-trik za Radnički protiv Čelika. Tako je postao prvi jugoslovenski golman u istoriji koji je postigao tri gola na jednoj zvaničnoj utakmici.

Gol koji ga je proslavio i koji će se, verovatno večno pamtiti, postigao je protiv Veleža 1980. godine. Tada je praktično sa svog gola uputio udarac koji je završio u mreži rivala, reprezentativnog kolege Envera Marića.

Dragan Pantelić je za reprezentaciju Jugoslavije branio na 19 utakmica od 1979. do 1984. godine. Za reprezentaciju je bio strelac dva gola, oba iz jedanaesterca. Dragan Pantelić je zabeležio i četiri nastupa za razne selekcije Evrope i sveta. Po završetku karijere bio je predsednik Radničkog iz Niša i poslanik u Skupštini Republike Srbije, ali i instruktor u Fudbalskom savezu Srbije zadužen za rad sa golmanima.

Komentari

Vaš komentar