Kompromis na Terazijama: Zeleno svetlo za Statut

Srbija - Super liga 29. nov. 202110:10 > 10:18
Podeli:
Skupština FSS
FSS

Skupština Fudbalskog saveza Srbije usvojiće u ponedeljak predlog novog Statuta.

Poslednjih dana, u svetlu velikih podela, trajala je živa rasprava o najvišem pravnom aktu srpske kuće fudbala. Obitavale su svakojake ideje, dostavljen je paket od čak 30 amandmana na predloge verzije usvojene od Izvršnog odbora, 30. oktobra. Posle pregrupisanja snaga i očiglednog kompromisa izvesno je da će na sednici u Staroj Pazovi, članovi skupštinskog saziva dati zeleno svetlo predloženom rešenju od 88 članova.

FSS

Jedino neizvestan mogao bi da bude predlog o starosnoj granici za predsednika FSS. Fudbalska „vlada“ dostavila je predlog bez ograničenja, grupa delegata odgovorila – novi čelnik ne sme da bude stariji od 70 godina. U ovom trenutku, to je jedina tačka oko koje bi moglo da bude spora. A, verovatna je uoči sednice „legitimna trgovina“ i u ovom slučaju.

Statut Fudbalskog saveza Srbije, po prirodi, nije akt posebno zanimljiv široj javnosti. U situaciji izbora na pragu i nikad direktnijeg uticaja na pravila „igre“, razumljivo je i pojačano interesovanje šireg kruga sportskih delatnika za pravno uobličena rešenja. Poseban ton dramatici dao je ambijent, u kojem FSS dobija novi „ustav“ – podele i razmirice na svim nivoima organizacije.

Zato je u sklopu kompromisa definsano i nekoliko potencijalnih ustupaka. Nije isključeno da do novogodišnjih praznika ponovo bude promena u vrhu fudbalske organizacije. U kojem vidu, danas je teško, sa sigurnošću, pretpostaviti.

Iza FSS je jedna od najburnijih godina u modernoj eri. Savez su vodila tri čoveka sa predsedničkim ovlašćenjima – Slaviša Kokeza, Marko Pantelić i Nenad Bjeković. Plasman reprezentacije na Mondijal 2022, istovremeno, otvorio je mogućnost obračuna sa sumnjivim kadrovima, profilisanim poslednjih godina… Ko će na kraju da plati ceh, znaće se vrlo brzo. Možda već tokom sednice u Staroj Pazovi.

Skupštinski saziv ozvaničiće danas početak izbornog procesa. Dinamika i konstituisanje pratećih organa ostaju na članovima Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Srbije. Uporedo sledi i „spuštanje“ novih statutarnih rešenja na regionalne, okružne, područne i opštinske nivoe. Novog predsednika, suštinski čoveka sa znatno redukovanim ovlašćenjima, fudbalska Srbija moraće da sačeka…

Komentari

Vaš komentar