Novi trener Partizana – ljubitelj Ničea, Dostojevskog…

Srbija - Super liga 9. jun 20227:54 > 7:559 komentara
Podeli:
Ilija Stolica
Nenad Mihajlovic/Starsport

Novi trener Partizana Ilija Stolica po mnogim merilima je nekonvencionalan, a svojevremeno je za belgijske medije govorio o svojoj velikoj kolekciji knjiga.

Stolica važi za modernog trenera koji prati trendove i mnogo polaže na taktiku, a još kao igrač je pokazivao sklonost ka razmišljanju van uobičajenih normi.

Dok je nastupao za Sent Truden, Stolica je otkrio da ne čita baš laku literaturu, a taj intervju „izvukao je“ kolega Miloš Jovanović. U tekstu se navodi da čita Šekspira i Ničea, a da slobodne dane provodi tako što ode u Luvr.

Povezane vesti:

„Fudbal, to je moja umetnost“, rekao je Stolica, koji se izvinio novinarima na neredu.

„Svugde ostavljam knjige… Imam ih u dnevnoj sobi, u spavaćoj, u WC-u. Sigurno ih već imam pedesetak ovde. Čitam ‘teške stvari’ – Šekspir, Dostojevski… Trenutno čitam Kabalu. To je jevrejska religiozna literatura. Posle dve stranice sam morao da zastanem i dobro razmislim o tome. Ne želim kroz život da prođem ne razmišljajući, uvek postavljam pitanja i tragam za smislom“.

Na pitanje kako to jedan vernik čita Fridriha Ničea, čuvenog i po rečenici da je bog mrtav, Stolica je odgovorio:

„Nisam taj tip koji nedeljom ide u crkvu. Ja verujem u energiju oko nas i čitam o svim verama. Sve su one slične u osnovi. Važno je ne baviti se samo materijalnim. U fudbalu se naročito oni oko njega jedino usredsređuju na materijalno, a i 90 posto ljudi inače u životu. Previše je buke u svetu – bukvalno i figurativno“.

Kao igrač i trener, Stolica je dobro poznato lice u Humskoj. Nosio je dres crno-belih u sezoni 2000/2001, ali nije uspeo da ostavi zapaženiji trag. U klub se vratio 2015. godine, kao pomoćni trener u stručnom štabu Zorana Milinkovića. Ni ta saradnja nije dugo trajala.

Ilija Stolica
Getty Images/Srdjan Stevanovic

Potom je 2016. godine preuzeo poslove u Fudbalskom savezu Srbije. Najpre kao selektor kadetske reprezentacije, da bi vrlo brzo preuzeo i godinu dana stariju generaciju.

Potom je vodio timove Voždovca i Vojvodine, da bi 2018. godine preuzeo Olimpiju iz Ljubljane. Nije se dugo zadržao u Sloveniji.

Od 2019. godine ponovo se vratio u FSS i preuzeo mladu reprezentaciju Srbije. Selektorski posao je obavljao naredne dve godine, do dolaska Dragana Stojkovića i Stevana Stojanovića na Terazija 35. Aprila prošle godine napustio je FSS i od tada nije radio. Prethodno je u januaru vodio reprezentaciju, sastavljenu od fudbalera iz domaćeg takmičenja, na turneju u Srednjoj Americi.

Komentari

Vaš komentar