Opet o derbiju: Fenomen ranjenog fudbala i praznijih tribina

Srbija - Super liga 20. sep. 202111:45 > 12:1717 komentara
Podeli:
FK Partizan

Nižu se brojke, mačem isukane – večiti derbi pred 16.000 ljudi, Zvezdina premijera sa 25.000 svedoka, podrška “orlovima” od desetak hiljada znatiželjnika, uglavnom, poklonjenih ulaznica. Sve su praznije tribine na fudbalskim stadionima, nepobitna činjenica i lakmus papir opšteg jada godinama ostvrljenog na najpopularniji nam sport.

I sve to u, budimo pošteni, u sezoni evidentnog uspona, čistijeg i mnogo nam poštenijeg fudbala.

Priča o fenomenu praznih tribina danas traži ozbiljnu analizu. Prvo, suočavanje sa istinom, potom i “napad” na problem. Leto 2021. i dolazeća jesen samo su prvi, mikro-korak, na dugoj stazi povratka fudbala u život običnog čoveka.

Povezano

Godinama uništavano tkivo zdrave igre nije lako oporaviti. Ne može VAR, niti bilo koji fudbalski dekret, da poništi sva zla vojske Slaviše Kokeze, svakojakih “nikolića”, “pipera”, “obradovića”, “vujovića”, „karadžića“… Ovajdili su se u tim, vremenima fudbalskih zločina, mnogi činovnici, partijski lavovi i veliki “rodoljubi”, zgrnuli lepe svote na kladionicama. Pred očima javnosti, ne hajući na posledice, gađali su netremice u dušu fudbala. I uspeli teško da je rane.

Huligani na ulicama, štangle, baklje, mučne scene na beogradskim ulicama najavili su nedeljni susret Partizana i Crvene zvezde. Skoro sto uhapšenih nasilnika iz krda našlo se u maricama, umesto na tribinama, oslikavajući još jednom dubiozu društva i sveopšteg posrnuća izgubljenih generacija.

Ostao je, usput, stadion u Humskoj, zarobljen u vremenu JNA. Nebezbedna zona, nalik Libanu iz doba Hezbolaha, strašilo za običnog čoveka, željnog fudbala. Nosi, u sebi, poseban rizik, pogotovo u doba inflacije uličnih huligana, razularenih grupa željnih pažnje javnosti.

večiti derbi
FK Partizan

Fudbal nam, očigledno, nije na ceni, iako njegova cena, zvanično, nije mala. Poluprazna zapadna tribina glasna je poruka da običnom čoveku 2.000 dinara, u ovom trenutku, znači mnogo više od 90 minuta neizvesnog fudbala.

Da se razumemo – srpski fudbalski brod, u najavi ove jeseni, zaplovio je napred. Jesu Crvena zvezda i Partizan, kao platežno moćni klubovi, postavili sebi zadatak ultimativnih plasmana u evropskim kupovima, ali poverenje nije oročeno samo kroz oplođenu ideju jesenjeg bitisanja na međunarodnoj sceni. Nova klika na vrhu, pojačan uticaj Dragana Stojkovića Piksija, letos novodefinisan spisak ljudi sa pištaljakama, obračun sa grupom mešetara i iz korena promenjena Sudijska komisija, uz benefite VAR projekta, gurnuli su loptu vidno unapred.

Opet, nije ni to dovoljno. Nije, jer svaki početak borbe za povratak poverenja, nosi u sebi rizik neizvesnog ishoda.

Za razliku od godina prošlih, u 165. međusobnom susretu, Partizan i Crvena zvezda potvrdili su da umesto generator problema mogu i u ulogu vesnika boljeg nam fudbala. Pod uslovom da poslednja dva meseca ne budu incident, već trend, bez slučajnosti…

 

 

Komentari

Vaš komentar