Oproštaj velikana: Poslednji krug Zorana Petrovića

Srbija - Super liga 23. maj. 202210:05 > 14:393 komentara
Podeli:
Zoran Petrović
Guliver image

Doviđenja fudbalu, penzija zove... Veliki Zoran Petrović, u četvrtak veče, okončaće karijeru satkanu od najfinijeg profila. Imaće o čemu i da priča – jedan od najvećih sudija velike Jugoslavije i skoro trodecenijski učitelj hiljada savremenika, sa pištaljkom, posle finalnog duela Kupa Srbije završiće fudbalsku misiju dostojnu knjiga i ponosa.

Sudijska komisija FSS, metafotično i dostojno monumentalne karijere Zorana Petrovića, odlučilo je da poslednju kontrolu ispiše gde se uvek i nalazio – u epicentru dešavanja, najvećoj i najlepšoj utakmici domaćeg fudbala. Duelu Crvene zvezde i Partizana, poslednjem u sezoni, direktnom dvoboju za kup pehar…

Povezano

Čovek istorije, iznad aktuelnog vremena, definisao je standarde s prvim danima u „crnom“ dresu. Za rekordnih devet godina prošao je put od prvog koraka do Prve lige. Od debija na Koševu, avgusta 1979, i duela Sarajevo – Vardar, vodio je 187 utakmica u velikoj Jugoslaviji. Svega dve godine po vatrenom sarajevskom krštenju, prikačio je na grudi i FIFA znak. I uspeo za 12 godina, posle premijere u Milanu, gde je gostovao mađarski Haladaš, da odsudi neverovatnih 96 utakmica – 54 klupske i 42 međudržavne.

Biser uvažene jugoslovenske škole svetlosni iskorak upotpunio je sa dva mondijalska izazova – Meksiko 1986. i Italija 1990, uprkos nadolazećem ratu, smestili su Petrovića u idola generacija budućih. Ukupno, četiri meča sa pištaljkom i sedam pored aut-linije, zaokružili su priču jednog od najvećih sudija sveta tih vremena. Imao je čast da vodi i finale Superkupa 1990. i revanš meč Kupa UEFA 1992.

Zoran Petrović
Guliver image

Seriju istorijskih rariteta zaokružio je 1992. – selidbom u Japan. I to kao prvi svetski sudija profesionalac, angažovan u dve različite države. Utakmice Džej lige vodio je do 1995, a dve godine kasnije, krajem jula 1997, zatvorio stranicu na terenu, u prijateljskom meču Urave i Mančester junajteda. Sa 115 utakmica u četiri japanske sezone… Na kratko se 1995. vratio u SR Jugoslaviju.

Zanimljivo, pre tri decenije, maja 1992, sudio je i poslednji „jugoslovenski“ duel Crvene zvezde i Partizana. Igralo se finale kupa, pred 40.000 navijača na stadionu JNA, nije bilo pobednika (2:2)… „Večiti derbi“ vodio je četiri puta, prvi još 1982, poslednji 1995.

Diplomirani tehnolog, svojevremeno zaposlen u mesnoj industriji, iako stasao u Partizanu, nikad nije ostavio prostor kritičarima, čak ni kritizerima, da se pozabave karijerom Petrovića juniora u kopačkama. Neki bi rekli – zdraviji vazduh bio… I jeste tako, osetio je to Petrović više puta na (ne)jakim funkcionerskim plećima, od 1998, kad se upustio u nove vode. Najpre FIFA delegat, potom i posmatrač, u isto vreme, penziju ispisuje i kao dvodecenijski službenik UEFA…

Dobrota, prepoznatljiv usmeh i altruizam Zorana Petrovića, uz ime gromadne snage, često su u SR Jugoslaviji, državnoj zajednici, napokon i Srbiji, bili fasada mnogobrojnim fudbalskim neznalicama. Neretko, uvažavan u Evropi i minimiziran na domaćim terenima, svesno se poslednjih godina povukao u ilegalu. Pratio mlađe kolege, ispisivao kontrole i uvek bio spreman za savet. Ma, ko kakvom taboru pripadao…

Protekcionizam u funkcionerskoj karijeri nije poznavao. Nijednim gestom, ni rečju… Zna to dobro i Zoranov zet, Dragan Bogićević, neukaljani mahač, takođe, nosilac FIFA znaka. Često su poslednjih sezona viđani zajedno, uglavnom, na beogradskim terenima.

Poslednji zapis Zorana Petrovića biće posvećen finalnoj utakmici Kupa Srbije. Posle 43 godine vrhunskog fudbala, legendarni Zemunac, danas jedan od simbola beogradskog Crvenog krsta i sudijskog zanata, odlazi u penziju i – istoriju. Ponosan na ime i godine, svestan u njegoševsku težinu sudijske misije… Imao se, zaista, „rašta i roditi“…

Komentari

Vaš komentar